RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRS: Jesu li važniji birači ili birački odbori - neophodno reformirati izborni sustav

Napisano 30.10.2014. 21:45

Glavna odlika izbora u BiH su korupcija i potkupljivost cijelog izbornog sustava. Gdje je tu demokracija ako je bitnije potkupiti naklonost biračkih odbora umjesto pridobivanja naklonosti birača?

Ne želimo nuditi alibije, niti opravdanja, nego isključivo uputiti na anomalije unutar izbornog sustava koje direktno utječu na volju birača i demokratski sustav uopće. Prošli izborni ciklus najbolji je dokaz da je nebitan stranački program, da nisu bitne ideje, da nije bitna kampanja, nisu bitni ljudi, bitno je samo uložiti u pouzdanost članova biračkih odbora kojima izbori počinju nakon zatvaranja biračkih mjesta. Da je to tako, pilatovski je potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo koje je javno izjavilo kako su „birački odbori najslabija karika izbornog sustava“ i kako su nadležnim tužiteljstvima prijavili sve slučajeve, i tu priča završava. Čija je odgovornost činjenica da se radilo prebrojavanje glasačkih listića u Sarajevu na više od stotinu biračkih mjesta? U zadnjem prebrojavanju radilo se o 59 biračkih mjesta o kojima javnost uopće nije informirana o kojim mjestima se radi.

Je li to razlog što je HRS primjerice na dan 13.10. u Grudama imao 245 glasova (kako stoji u službenom preliminarnom izvješću OIP Grude: http://www.grude.info/files/upanija.pdf), da bi pri službenoj objavi 27.10. na istom mjestu bio 71 glas. Je li to razlog što je u HNŽ-u skoro 7 tisuća nevažećih listića, od čega najviše u Mostaru i to 3548? Samo u Cimu 135 nevažećih listića!

Uz postotak nevažećih listića, pojedina biračka mjesta sa od 500 do 900 birača imaju 75% do 90%-tnu izlaznost, a neka i preko 90%-tnu kao npr. Turčinovići u ZHŽ-u. Zar je samo nama sumnjivo abnormalno odstupanje od prosjeka od 40 do 50% izlaznosti birača na više biračkih mjesta? Dovoljno je vidjeti broj preferencijalnih glasova pojedinih lokalnih šerifa da se dođe do zaključka da su dva HDZ-a zajednički radili na iskorištavanju svake rupe u izbornom sustavu, kako bi provocirali prolazak podobnih zastupnika, nauštrb demokratičnosti procesa i realnoj volji birača.

HRS se zalagao i prije izbora, a u tome ćemo inzistirati i dalje, na transparentnosti izbornog procesa, minimalno u vidu prozirnih biračkih kutija i video nadzora rada biračkih odbora, kao i izmjenama izbornog zakona koji bi maksimalno otklonili mogućnost manipulacije voljom svakog pojedinog birača. Iskoristiti ćemo sve pravne lijekove kako bi istjerali pravdu na čistac, bez obzira što smatramo da će sve biti uzalud, jer je koruptivnost i potkupljivost sustava ogromna. Ono što je sigurno, iz svega ćemo izvući pouke i drugi puta ćemo pametnije. Još jedanput hvala svima onima koji su zaokružili HRS na izborima, bilo onima čiji se glas brojao, bilo onima čiji je glas otišao pod „nevažeći“. I ovim putem čestitamo izbornim pobjednicima u nadi da će za interese hrvatskoga naroda i svakog čovjeka pojedinca uložiti makar dio truda uložen u organizaciju izbora poslije izbora, priopćili su iz HRS-a


Nema komentara

Anketa

Ustavi