RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRS: Kreditiranje vodi ZHŽ u stečaj

Napisano 01.04.2015. 12:32
HRS ZHŽ

Usvojeni proračun ZHŽ dokaz je da je Hrvatska republikanska stranka, na žalost, bila u pravu, unatoč „opovrgavanju“ premijera Zdenka Ćosića. Ova županijska vlast vodi županiju u bankrot, a u tome imaju pomoć i tzv. Oporbe, navodi se u priopćenju iz ove stranke.

Krajem veljače (25.02.) javnosti smo uputili dopis s kojim smo upozoravali na namjere županijske vlasti za dodatna kreditna opterećenja županije, što bi ZHŽ, po svim ekonomskim pokazateljima, moglo odvesti u bankrot. Prigodom posjeta Visokog predstavnika Širokom Brijegu 27.02., premijer Zdenko Ćosić se novinarima FTV-a osvrnuo na naše navode riječima:

„Ja ne znam otkud je netko izvukao tu priču o kreditu, prije svega to ne može ostati tajna, bilo kakav kredit koji bi županija podizala, mora proći proceduru skupštine, vi biste sigurno za to čuli“. (Dnevnik FTV 27.02.)

Skupština županije ZHŽ je 31.03.2015. usvojila proračun u iznosu od 76 mln KM, sa uvrštenim kreditnim zaduženjem u iznosu od 6 mln KM i to, kao što smo najavljivali, za potrebe servisiranja dugova na osnovu poreza i doprinosa. U definiranju ovog i ovakvog proračuna uvelike im je svojim neznanjem pomogla i oporba, jer nisu ponudili nikakav prijedlog racionalizacije troškova i generiranja novih prihoda, nego profesionalizacijom svojih pozicija, proračunskim dotacijama svojim strankama, kao i podrškom nepotrebnim parafiskalnim nametima, aktivno sudjeluju u vođenju ove županije u stečaj.

Županija mora ponuditi plan racionalizacije troškova ZHŽ, plan generiranja dodatnih prihoda, primjerice u vidu obogaćivanja turističke ponude županije, projekata javno privatnog partnerstva u poljoprivredi kao preduvjeta za apliciranje fondovima Europske Unije, međuregionalnom suradnjom sa graničnim županijama iz RH, itd. Kreditiranje, podizanje komunalnih nameta (poput cijene vode u Ljubuškom), te izmišljanje parafiskalnih nameta ne mogu i nikada neće biti način izvlačenja županije iz ekonomskog rasula.

U trenutku kada županijska vlast nema apsolutno nikakvog osjećaja za racionalizaciju troškova, dapače, ponašaju se poput pijanih bogataša na račun poreskih obveznika, licemjerno je govoriti i o nepravednom i diskriminirajućem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda. Licemjerno je iz prostog razloga što su žitelji ZHŽ-a dva puta diskriminirani: jedanput od strane centralistički orijentiranog Sarajeva, a drugi put od strane aktualne županijske vlasti, te beskrvne i lakopotkupljive njihove tobožnje oporbe.

Gospodo, narod na izborima vas je delegirao da zaboravite na politička potkusurivanja i djelujete za dobrobit naroda, a ne svoju. Na ovaj način županiju bespovratno vodite u stečaj, a vaš poraz je i poraz hrvatskoga naroda. Vaše neznanje i nemar je voda na mlin unitarističkim snagama iz Sarajeva za ustavnu neravnopravnost hrvatskog naroda jer im vi svojim neznanjem i neradom u većinski hrvatskoj županiji na pladnju nudite opravdanje za majorizaciju i obespravljivanje hrvatskoga naroda.

HRS ZHŽ


Nema komentara

Anketa

Ustavi