RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRS: Protivimo se davanju DF-u hrvatskog ministarskog mjesta u Vijeću ministara

Napisano 30.03.2015. 15:15
Hrvatska republikanska stranka

Ukoliko se ispostavi kako će DF imati ministra Hrvata u Vijeću ministara, smatrati ćemo to kao odstupanje od načela Deklaracije HNS-a! Željku Komšiću se ustupa ono što je nekad tražio Zlatko Lagumdžija: jedno hrvatsko mjesto u Vijeću ministara, smatra Hrvatska republikanska stranka.

-Hrvatski narod u BiH na prošlim izborima plebiscitarno je podržao načela hrvatskog zajedništva u sklopu HNS-a, te je podržao koaliciju predvođenu HDZ-om BiH. Hrvati su na izborima odlučili koga žele da ih zastupa u tijelima vlasti, a to nikako i nipošto nije DF predvođen Željkom Komšićem. DF je trenutno stranka koja se više bori za nacionalne interese Bošnjaka od bilo koje druge stranke. To je njihovo legitimno pravo i to poštujemo, ali protivimo se prijedlogu kojim se toj stranci dopušta imati ministra iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara, navodi se u priopćenju HRS-a, koje prenosi Hrvatski Medijski Servis.

HRS podsjeća zastupnike hrvatskog naroda na državnoj razini na Članak 18 Zakona o Vijeću ministara koji kaže kako: za donošenje odluka iz nadležnosti Vijeća ministara, ukoliko ne dođe do konsenzusa, dovoljan je glas najmanje jednoga člana iz svakog konstitutivnog naroda.

-Drugim riječima, to znači da ukoliko to požele, SDS, SDA, DF mogu donijeti odluke o imenovanjima, pravilnicima, podzakonskim aktima i dr. mimo volje legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda u Vijeću ministara, odnosno mimo volje trojice ministara iz reda koalicije HNS-a koji sudjeluju u radu Vijeća ministara. Jedna hrvatska ministarska pozicija u Vijeću ministara u rukama DF-a znači da bi ministri iz reda hrvatskoga naroda mogli biti preglasani!, upozorava Hrvatska republikanska stranka

HRS pita hrvatske zastupnike u svim domovima Parlamenta, što na razini BiH što na razini FBiH: jesu li Hrvati glasovali za to da ministre iz reda hrvatskog naroda imenuje DF? Jesu li glasovali za to da se u Parlamentu podržavaju prijedlozi ilegalne vlade Nermina Nikšića? Jesu li glasovali za to da se mostarski proračun dogovara u sjedištu SDA? Jesu li glasovali za to da se propagandom i procesima želi kriminalizirati HVO, dok zapovjednici Armije BiH sjede u vlasti?

-Pozivamo zastupnike hrvatskih stranaka da ne dopuste da oni koji su beskrupulozno gazili izbornu volju hrvatskoga naroda i koji preko noći mijenjaju nacionalnu pripadnost kao par opanaka, dobiju mjesta u izvršnoj vlasti koja pripadaju legitimnim hrvatskim predstavnicima. Hrvatski narod nije za to glasovao na izborima. Hrvatski nacionalni interesi nisu i ne smiju biti kapital za bilo čiju trgovinu, upozorava u priopćenju Hrvatska republikanska stranka.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi