RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRS: Škole u HNŽ-u taoci institucija i ministra Zlatka Hadžiomerovića

Napisano 23.07.2014. 19:47
Zlatko Hadžiomerović

Degradacija obrazovnog sustava u HNŽ-u, osobito u školama koje nastavu drže po hrvatskom nastavnom planu i programu se nastavlja. Djeca su (p)ostala taoci neodgovornog rada zaposlenih u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, Grada Mostara i Skupštine HNŽ, smatra Hrvatska Republikanska Stranka.

HRS u priopćenju za javnost, koje prenosi Hrvatski Medijski Servis, ističe kako je zadnji slučaj u nizu nepoštivanja bilo kakvih pedagoških standarda i neodgovornog ponašanja institucija odluka ministra prosvijete kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije Zlatka Hadžiomerovića da u škole uvodi kombinirane razrede.

-Tako će učenici prvog i drugog razreda OŠ Bartola Kašića u Rodoču, u 21. stoljeću, ne samo dijeliti učionicu, nego i učiteljicu. Trebaju li opet roditelji prigradskih naselja izlaziti na ulicu?, pitaju se u HRS-u

Ministar Hadžiomerović se, tvrdi HRS, oglušio na prigovore upućene što od strane same škole, što od strane roditeljskog vijeća, a sve pravda poštivanjem zakona i pedagoških standarda za osnovno obrazovanje u HNŽ-u, stavom Vlade HNŽ-a i financijskim mogućnostima županijskog proračuna.

HRS podsjeća ministra da nikakve norme i standardi za devetogodišnje obrazovanje nisu usvojeni, već se još uvijek primjenjuju ona za osmogodišnje.

-Imamo Zavod za Školstvo i more savjetnika, Ministarstvo, Pravobranitelje za dječja prava, OSCE itd., ali devetogodišnje obrazovanje je još uvijek protuustavno i protuzakonito uvedeno u škole po hrvatskom nastavnom planu i programu. Treba li spominjati da većina škola uopće ne zadovoljavaju minimalne nastavne standardne za pojedinačna odjeljenja u osmogodišnjem obrazovanju, kamoli kombinirana u devetogodišnjem. Ministar govori o „pedagoškim standardima“, a djeca koja nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu ne dobivaju nikakav vid uvjerenja ili svjedodžbe o završenom razredu, navodi u priopćenju Hrvatska republikanska Stranka.

Napominju kako prilikom planiranja županijskog proračuna postoje određene stavke koje moraju biti fiksne, a to su upravo troškovi osnovnog obrazovanja. Pitaju zastupnike u Skupštini i Ministra može li se išta uštedjeti na profesionalizaciji mandata, na troškovima mobitela, reprezentacije, na skupocjenim automobilima, dnevnicama za izmišljena i nepotrebna putovanja? Ima li tu prostora i za kakve rezove?

-Vlada HNŽ-a nije bila mjesecima u stanju usvojiti izmjene i dopune Zakona o osnovnoškolskom obrazovanju pa su škole ostajale bez materijalnih troškova, nastavnici i djeca bez prijevoza i grijanja. Po čemu takva Vlada ima pravo na bilo kakav stav? Onaj tko svojim neradom ugrožava prava djeteta i za to ne odgovara, nema pravo imati legitiman stav. Kad čovjek uzme u obzir da za 7 godina niste bili u stanju donijeti regulativu za devetogodišnje obrazovanje kao osnovni okvir za uvođenje istog u praksu pitamo se kakav je smisao vašeg postojanja?! Hoćete li razmišljati o uštedama kad budete sjedali u svoje skupocjene limuzine i koristili ih u privatne svrhe za odlazak na odmore?, pitaju u priopćenju Hrvatski Republikanci.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi