RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati Sarajeva presudno utjecali da grad ne padne u ruke agresora!

Napisano 14.05.2010. 19:00

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo građanima Općine Novo Sarajevo čestita 16. svibnja, Dan Općine Novo Sarajevo, navedeno je u priopćenju Udruge dostavljenom medijima.

- Toga dana s ponosom se sjećamo svih poginulih branitelja i pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su svojim životima obranili Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo i Novo Sarajevo. Podsjećamo, Hrvati iz naselja Pofalići, koji su se nakon „referendumskih“  barikada organizirali u dragovoljačku postrojbu, 16. svibnja 1992. godine srpskom agresoru su nanijeli velike gubitke, kako u ljudstvu, tako i u vojnoj tehnici. Time je onemogućeno presijecanje Sarajeva na potezu Gornji Pofalići-Grbavica, navedeno je u priopćenju za javnost koje je Udruga izdala u povodu 16. svibnja - Dana Općine Novo Sarajevo

- Ova im je akcija omogućila da svoje osobno i lovačko naoružanje zamijene vojnim. Pofalićki Hrvati potom su preuzeli bojišnicu od Gornjih Pofalića do Grbavice, dužine kilometar i  pol, a  u svom naselju su neutralizirali mnogobrojna snajperska gnijezda i na taj način onemogućili djelovanje petokolonaških elemenata. Odred Teritorijalne obrane «Ivan Krndelj», u kojem je bio veliki broj Hrvata, odigrao je odlučujuću ulogu u obrani tadašnjeg Trga Pere Kosorića, sada Trga Heroja. Ipak, tijekom vremena, pod utjecajem TV izvješća o zadivljujućim uspjesima HVO-a u Hercegovini i Posavini, sve više je rasla potreba za nacionalnim organiziranjem i uvezivanjem hrvatskog naroda u Sarajevu. Tako je, nakon Pofaličke bitke,  29. svibnja 1992. godine zvanično utemeljen HVO za grad Sarajevo, na čelu s prof.dr. Marinkom Pejićem. Istoga dana osnovan je i HVO Općine Novo Sarajevo, čiji je predsjednik bio prof. Ante Jerković. Najmlađi sudionik Pofaličke bitke bio je četrnaestogodišnji Vladimir Džakula, kasnije pripadnik HVO Sarajevo, a danas član Predsjedništva naše udruge“ , kazao je Zoran Vukomanović, glavni tajnik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

(Na fotografiji: Dragan Fajfer, jedan od zapovjednika čuvene Pofalićke bojne HVO Sarajevo)

dnevnik.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi