RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati trebaju bojkotirati izbore

Napisano 23.02.2010. 11:15
Miro Grabovac

MOSTAR - Svakodnevni napisi u medijima o razjedinjenosti hrvatskog biračkog tijela svjedoče o razjedinjenosti hrvatskih političkih stranaka. Da je tako, potvrdio je i nedavno održani sastanak kreševske šestorke, na kojem se nije dogodilo ništa značajno, odnosno ništa novo. U povodu toga razgovarali smo s Mirom Grabovcem Titanom, predsjednikom Hrvatske demokratske unije BiH.

Možete li nam prokomentirati sastanke kreševske šestorke? Ima li uopće nade da se Hrvati ikad i o bilo čemu dogovore?
Kreševska šestorka bi imala smisla ukoliko bi svi njezini sudionici imali iskrene namjere za rješavanje hrvatskog pitanja unutra BiH. S obzirom da svi sudionici kreševske šestorke ovome ne prilaze iskreno, smatram da je njihovo ''sastančenje'' puko gubljenje vremena i služi samo u svrhu promocije osobnih i skupnih interesa. Imajući u vidu činjenicu da je postojeće kriza prouzročila veliki broj nezaposlenih, držim kako je ovakvo obmanjivanje javnosti od pojedinih hrvatskih političara u najmanju ruku nemoralno, odnosno nekorektno. Vjerujem kako je dogovor moguć, ali samo ukoliko pojedini političar prestanu raditi za osobne i skupne interese i stave opći interes Hrvata ispred svega.

Zanimljiva je Vaša nedavna izjava da hrvatske stranke trebaju bojkotirati predstojeće izbore?
Da. Mislim da sve hrvatske stranke trebaju bojkotirati predstojeće izbore, jer bi se samo na taj načina u ovom trenutku mogla skrenuti pozornost međunarodnoj zajednici na rješavanje nagomilanih problema unutar BiH, poglavito na neravnopravan status Hrvata u BiH. Izbori po ovakvim pravilima su za Hrvate nepravedni.

Zbog čega zagovarate bojkot, ne bi li na taj način Hrvati bili gurnuti na margine političkog života Bosne i Hercegovine?

Ne, to se ne bi dogodilo. Upravo suprotno. Hrvati bi za sigurno dobili ulogu relevantnog političkog čimbenika, jer eventualni bojkot je potpuno legalna i legitimna stvar, a time bi se skrenula pozornost, odnosno izvršio pritisak na međunarodnu zajednicu, koja je dijelom i odgovorna za pogoršani položaj Hrvata. Da pojasnim. Smatram kako Hrvati trebaju glasovati samo za kandidate na županijskoj razini, a da trebaju bojkotirati federalnu i državnu razinu te izbore za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Izabrani, aktualni zastupnici na razini Federacije i državnoj razini služe samo kao paravan tobožnje demokracije, i proklamirane, ali ne i stvarne konstitutivnosti i suverenosti. Ovakvi izbori na sadašnji način nepravedni su za Hrvate.

Kažete da su ovakvi izbori za Hrvate nepravedni. Zbog čega? Tko je za to kriv?
Ukoliko izuzmemo izbore na županijskoj razini, smatram kako je sve ostalo čista farsa. Naime, zbog postojećeg Izbornog zakona BiH Hrvatima se događa da im drugi, mimo njihove volje, biraju člana Predsjedništva. Također, izborne jedinice za federalnu i državnu razinu nisu ustrojene na način da po broju zastupnika odražavaju stvarnu volju hrvatskog naroda. Zbog ovakvog Izbornog zakona u BiH Hrvati u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ne mogu imati više od šest zastupnika, pa čak i u slučaju da iziđu svi na izbore i da svi glasuju za hrvatske kandidate. Da je itekako nepravedno, pokazuje i odnos izabranih zastupnika koji je u korist bošnjačkih i srpskih stranaka u odnosu na hrvatske. Krivnju za to snose, i to treba otvoreno reći, ponajprije hrvatske stranke koje su bile vrlo inertne zadnjih godina, možemo slobodno reći da su ponašale podanički.
Jedina alternativa promjeni ovakvog stanja je pokretanje ustavnosti Izbornog zakona, odnosno promjena Izbornog zakona BiH te završetak procesa ustavnih promjena. Dok se to ne dogodi, Hrvati će i dalje biti u neravnopravnom položaju, odnosno oni kojima se krše ljudska prava.

Koliko se krivnja može svaliti na hrvatske stranke budući da je ipak Daytonski sporazum postavio okvire za sve, pa tako i za Izborni zakon?
Daytonski mirovni sporazum, nažalost, nije bio dobro rješenje za hrvatski narod unutar BiH jer on je bio cijena za cjelovitu Republiku Hrvatsku i njega su kao takvoga prihvatili predstavnici hrvatskih političkih stranaka iz BiH. Ali i tako loš sporazum doživio je promjene koje su išle na štetu hrvatskog naroda. Podsjećam na ustavne promjene o konstitutivnosti naroda na cijelom prostoru, čime su Hrvati izgubili mehanizme u odlučivanju u Federaciji i BiH, a nisu dobili u RS-u. Također je poznata i famozna promjena Zakona o Vijeću ministara BiH, kojom se ukinuo paritet, konsenzus i rotacija, čime su Hrvati izgubili i posljednji mehanizam prilikom odlučivanja u Vijeću ministara i mogućnost da predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude iz reda hrvatskog naroda. Hrvati nemaju mogućnost zaustavljanja štetnih zakona preko entitetskog glasovanja u Zastupničkom domu PSBiH. Pored ovoga, reducirana su im i prava u Domu naroda Parlamenta BiH.

Je li ovakvo Vaše mišljenje prihvatljivo ostalim hrvatskim strankama?
Ukoliko želimo imati ravnopravan status i biti relevantan politički čimbenik unutar BiH, držim kako bi to trebao biti prioritet svake političke stranke s hrvatskim predznakom. U protivnom, Hrvati će se i dalje iseljavati, a za to isključivo odgovornost leži na hrvatskim strankama koje participiraju u parlamentima. Naravno, pri tome mislim i na one koji su na vlasti i na oporbu. Krivi su svi oni koji nisu otvorili pitanje promjene Izbornog zakona a bili su u poziciji to učiniti, jer su ih birači i birali, između ostalog, i radi toga.

Što će se dogoditi ukoliko se hrvatske političke stranke ne uspiju dogovoriti o zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

Prvo, nadam se kako će hrvatske stranke pokrenuti promjenu Izbornog zakona u ovom smislu kako sam to ranije naveo, a ukoliko ne, onda se nadam da će bojkotirati izbore. Ako se ipak ništa ne dogodi i ostane sve po starom i oni iziđu na izbore, onda moram reći da nisam baš optimist. Bojim se da se neće dogovoriti o zajedničkom kandidatu na predstojećim listopadskim izborima, i dogodit će nam se ista situacija kao i na prošlim parlamentarnim izborima. Znači vrlo je izvjesno da voljom bošnjačkih birača, a i drugih, opet bude izabran kandidat koji će se samo zvati hrvatski član Predsjedništva BiH, a neće biti stvarni odraz volje hrvatskog naroda odnosno, opet će Hrvatima netko drugi izabrati čelnog čovjeka države. Ovo je samo posljedica lošeg Izbornog zakona, koji omogućuje glasovanje na principu jedan čovjek jedan glas, za hrvatskog člana Predsjedništva i glasovanje u samo jednom entitetu, tako da Hrvati iz Republike Srpske nisu u mogućnosti glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva, iz čega je vidljivo i na ovom segmentu da je zakon neustavan.

Pripadnici HVO-a nezadovoljni
Vi imate čin brigadnog generala, a utemeljitelj ste Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne (UDVDR), a bili ste i njezin dugogodišnji predsjednik. S obzirom da ste odlično upućeni u probleme branitelja, možete li nam reći kakav je njihov stav o neriješenom “hrvatskom pitanju”. Pitam Vas ovo stoga što se često branitelji pitaju jesu li se za ovo borili?
Naravno da hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a, nisu zadovoljni s ovakvim položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To su obični ljudi koji su istinski vjerovali da će po završetku rata živjeti u normalnoj i ravnopravnoj državi, što nažalost nije činjenica. Jer ono što su hrvatski branitelji svojom krvlju branili i obranili, hrvatski političari su prodali i prodaju radi svoji interesa, odnosno kako bi se zadržali godinama u vlasti.

Vodstva nekih udruga pod političkim nadzorom

Ako je to tako, možete li objasniti kako to da sve te udruge proistekle iz Domovinskog rata trpe i šute?
Nažalost, očito je da pojedina vodstva udruga su pod političkim nadzorom nekih stranaka, čime se nanosi šteta kako braniteljima, tako i ukupnom hrvatskom pučanstvu. Dok se pak jedan dio udruga, kao i veliki dio branitelja, vjerojatno razočarao i ne diže svoj glas protiv štetnih postupaka hrvatskih političara, jer ih smatraju krivim što je aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH bivši pripadnik Armije BiH i nositelj najvišeg bošnjačkog odličja Zlatnog ljiljana.

Ivan Marić/Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi