RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati u BiH nisu naučili lekciju niti devet godina nakon Hrvatske samouprave

Napisano 05.03.2010. 11:07
samouprava

Devet godina poslije nisu riješeni glavni unutarnji politički problemi u BiH, a Hrvate se, izuzev formalne uključenosti u vlast, ali i neuspješnih projekata poput travanjskog paketa, butmirskog sporazuma, posljednje inicijative za udovoljavanje nacionalnim manjinama, i dalje nastoji držati na granici polupolitičkog naroda. Prije devet godina izaslanici su na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) uspostavili Hrvatsku samoupravu (HS) čiji je ishod bio politički promašaj, no istodobno i opomena da se projekt ostvarenja hrvatske slobode ne može samo proglasiti deklaracijom na političkome okupljanju. A da samouprava neće dugo potrajati nego skončati već potkraj te godine proročanski je na samome zasjedanju u Mostaru ocijenio sveučilišni profesor Zdravko Tomac koji je tada morao izreći teške riječi kao službeni izaslanik Vlade Ivice Račana. Zagreb tada jednostavno, i to trećesiječanjska vlast koja je srušila HDZ u Hrvatskoj, nije želio stati uz Hrvate BiH u takvoj avanturi.

Bez potpore izvana
Tomac je, što izaslanici HNS-a nisu željeli čuti, poručio da palestinska samouprava nije uspješan model borbe za narodnu slobodu. I nije nikakva tajna, za taj projekt Hrvati u BiH nisu imali nikakvo zaleđe u međunarodnoj zajednici. S druge pak strane, sam projekt uspostave HS na kojoj bi suvereno vladala legitimna narodna vlast bio je kratkoročno i osmišljen bez rezervne varijante. Iako su čelnici HNS-a uspjeli izvesti vojnike iz vojarni i time potvrditi u koga narod vjeruje, to se na kraju pokazalo najvećom pogreškom koja je bila najteži kamen o vratu ostvarenja projekta. Naime, valjalo je financirati te ljude koji su praktično bili spremni sve žrtvovati. Ante Jelavić i više dužnosnika smijenjeni su s pozicija zbog ovog poteza. Kada je pak iz Hercegovačke banke stigla prva isplata za plaće vojnicima koji su napustili vojarne, međunarodna zajednica je odlučila tenkovima ugušiti pobunu. Banka je zatvorena i slomljena je kralješnica HS-a, na što tadašnje vodstvo nije imalo nikakav odgovor. Uslijedile su čistke zbog čega je stradao veliki broj pripadnika HVO-a. Uspostavi HS-a prethodila je izborna prijevara Hrvata od međunarodne uprave i izmjena pravila na temelju kojih su iz vlasti izbačene hrvatske stranke predvođene HDZ-om za koje je glasovalo više od 90 % birača.

(S)ustavno slabljenje

A zašto je bilo važno izbaciti autentične hrvatske predstavnike u vlasti, potvrdile su ustavne promjene iz 2002. koje su prihvatile tadašnje stranke članice Alijanse za promjene prema kojima su Hrvati izgubili politički subjektivitet u FBiH. Na taj način je legalizirano da većinski Bošnjaci mogu birati hrvatske predstavnike, ali i redovito nadglasavati hrvatske ministre. Koraci dalje u realizaciji izgradnje građanske države sastavljene od dva entiteta i dva naroda bili su sadržani i u novijim prijedlozima izmjena Ustava kakav je bio travanjski paket, a još lošije rješenje ponuđeno je u Butmiru gdje je Hrvate trebalo potpuno prekrižiti.

- Blizina nadnevka referenduma o neovisnosti BiH, Hrvatske samouprave govori o tome da je puno toga truloga u hrvatskoj politici u posljednjih 20 godina. Ni u jednoj situaciji, hrvatski političari nisu imali pravi odgovor na ključne momente, čak ni na nametnute odluke niti viziju kako stvari dovesti do kraja. Temelj neuspjeha i kardinalnih posljedica jest što do sada nismo imali vođu i vodstvo koje je spremno žrtvovati se, ocijenio je Petar Milić, jedan od utemeljitelja Hrvatske samouprave, protiv kojega je s još šestoricom vođen neuspjeli sudski proces.

Zoran Krešić | Večernji list

Nema komentara

Anketa

Ustavi