RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska koalicija i platformaši za pomirbenim stolom

Napisano 26.07.2011. 15:25

Hrvatska koalicija i platformaši za pomirbenim stolom

Sporazum o uspostavi nove vlasti u SBŽ-u i HNŽ-u može biti startna pozicija za konstituiranje vlasti u državi i moguću rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH

■ Obje strane moraju anulirati bilo kakve pokušaje nadglasavanja
■ Dvije miješane županije su paradigma stanja u Federaciji BiH

I platformaši predvođeni SDP-om i hrvatska koalicija predvođena s dva HDZ-a shvatili su da je vrijeme teških riječi prošlost, a dogovor i kompromisi budućnost. Impulsi za ovakva politička promišljanja dijelom su potencirana posljednjom preporukom OHR-a u kojoj se traži vraćanje stare i povlačenje nove platformaške Vlade u Srednjobosanskoj županiji sve do odluke Ustavnog suda Federacije BiH.

Županije ključ svega

Ruku pomirenja prvi su pružili predstavnici hrvatske koalicije, konkretno čelništvo HDZ-a BiH, koju su zbog spomenutog mišljenja OHR-a očito prihvatili dosad beskompromisni platformaši na čelu sa SDP-om. Kada je sezona pregovora između zaraćenih političkih strana konačno otvorena, upravo oko formiranja vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sredinama koje su zbog nacionalne strukture Bošnjaka i Hrvata, paradigma Federacije BiH, treba graditi toliko zagovarani kompromis. O rasporedu ministarskih i premijerskih fotelja u strukturama vlasti ovih dviju županija ovisit će formiranje državne, ali i moguća rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH. HDZ-ovci, SDP-ovci i SDA-ovci u novoj rundi pregovora koja, kako doznajemo, slijedi već ovaj tjedan, svjesni su da bi obostrana isključivost, političko megalomanstvo produciralo nove antagonizme.
Zbog toga će se odustati od radikalnijih ministarskih rošada po nacionalnom ključu. Uz manje korekcije u nekim ministarskim mjestima raspored vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ostat će na starim, godinama prakticiranim pozicijama oko čega se od Daytona do danas nije vodila neka oštra politička polemika. To znači u Vladi Srednjobosanske županije pet ministarstava pripalo bi hrvatskim strankama, a bošnjačkim tri, s tim da kao i do sada dobiju poziciju premijera.

Spriječiti preglasavanje

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja zbog svoje političke i nacionalne strukture nosi prefiks „posebna“, hrvatska koalicija kao i do sada pretendira da ostane na pet ministarskih mjesta plus predsjednik Vlade, a da se stranke platforme unutar svoje koalicije rasporede na preostalih šest ministarstava.
Dublji rekonstrukcijski zahvati unutar vlasti spomenutih županija, zbog svojih specifičnosti, bili bi barem do toliko željenih ustavnih promjena u najmanju ruku nekorektni i politički netaktični. U cijelom pregovaračkom "paket-aranžmanu" predstavnici platforme i hrvatske koalicije moraju ugraditi jednu jako bitnu klauzulu kojom će se isključiti bilo kakvo preglasavanje. Dogovor o tome da nema preglasavanja niti na županijskoj, državnoj, a kasnije i federalnoj razni vlasti potreban je kako bi se negirala spin informacija prema kojoj dva HDZ-a navodno imaju plan zajedno sa srpskim strankama iz Republike Srpske u državnim strukturama vlasti preglasavati bošnjačke stranke.

PREGOVORI
SDP i HDZ spremni na kompromis, novi dogovor
■ Pregovori čelnika stranaka okupljenih oko platforme i čelnika stranaka okupljenih oko hrvatske koalicije bit će nastavljeni. Već su obje strane javno obznanile da su spremni na ustupke i kompromise, čiji je epilog nepoznat. I čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović priznali su da pregovaraju i da traže izlaz iz postojeće situacije, koja bi zadovoljila sve strane uključene u pregovore.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi