RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska lista za Novi Travnik podnijela žalbu Sudu BiH

Napisano 27.10.2016. 18:23

Očekivanja Hrvatske liste za Novi Travnik su kako će Apelacijsko odjel Suda BiH uvažiti žalbu i osigurati provedbu Izbornog zakona na načina da se svim građanima BiH omogući izborna volja, rekao je za Dnevnik.ba Stjepan Dujo, kandidat  za načelnika općine  ispred Hrvatske liste za Novi Travnik.

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo SIP BiH odbilo prigovor kojeg je HDZ BiH uputio zbog „slučaja Novi Travnik, Hrvatska lista za Novi Travnik poslala je žalbu Sudu BiH. 

Dujo je kazao kako je "SIP BiH donio Odluku kako odbacuje prigovor Hrvatske liste za Novi Travnik kao nedopušten te Odluku kako se zahtjev odbio kao neosnovan".

 

Pravilnik u koliziji s Izbornim zakonom

Dujo navodi kako su određene odredbe Pravilnika u koliziji s Izbornim zakonom BiH.

„Prigovor je bio upućen u odnosu na dio Pravilnika o načinu provođenja izbora u BiH koj u skladu s Izbornim zakonom BiH odnosno određene odredbe Pravilnika u koliziji su s odredbama Izbornog zakona“, rekao je Dujo.

 

Zaštita biračkog prava svakog pojedinca

Dujo smatra kako se u ovom slučaju radi o zaštiti temeljnog prava građanina BiH i zaštiti biračkog prava svakog pojedinca.

„Ovdje se radi o zaštiti temeljnog prava svakog građanina BiH i ovim putem pozivamo i druge institucije, međunarodne organizacije i nevladin sektor da se uključe u zaštitu biračkog prava svakog pojedinca. Ne radi se o Novom Travniku nego o zaštiti osnovnih prava građanina, državljanina Bosne i Hercegovine“, rekao je Dujo.

Podsjetimo,  u  Novom Travniku prijavljeno je 369 dopisnih birača putem pošte od kojih je do datuma održavanja lokalnih izbora pristiglo 205. Preostali listići su stigli u SiP BiH a Pravilnikom o dopisnom glasovanju SIP BiH odlučio je kako glasove pristigle neće brojati iako je na njihovim kuvertama datum raniji od datuma održavanja izbora.

Od pristigli 205 glasova putem pošte njih 205 bila su za Stjepana Duju ( kandidata Hrvatske liste za Novi Travnik) a 4 za Refika Lendu (SDA- SBB). Refik Lendo ima 5 444 glasa a Stjepan Dujo 5 332.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi