RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

I HVO općine Novo Sarajevo odigrao važnu ulogu u obrani Sarajeva

Napisano 09.06.2011. 10:07

Obljetnica - Smotra branitelja novosarajevskih brigada

I HVO općine Novo Sarajevo odigrao važnu ulogu u obrani Sarajeva

Predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajeva na smotri

Povodom Dana novosarajevskih brigada i bitke za Hrasno brdo i Žuč, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu izvršena je smotra branitelja brigada iz sarajevske općine Novo Sarajevo. Na smotri sudjelovali su i predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevo, koji su svojom nazočnošću privukli veliku pozornost posjetitelja, kao i predstavnika medijskih kuća.

Obrana Sarajeva

"Gradski stožer HVO-a Sarajevo koji je, na čelu s prof. dr. Marinkom Pejićem, utemeljen 29. svibnja 1992. u okviru Hrvatskoga gospodarskog društva BiH, odmah se, zajedno s drugim oružanim postrojbama, uključio u obranu Sarajeva. Iz razloga prebivališne disperzivnosti hrvatskog pučanstva u Sarajevu, Vijeće HVO-a Sarajeva pristupilo je formiranju općinskih stožera kao dijelova jedinstvenog stožera HVO-a Sarajeva, što je bilo okončano do kraja ljeta 1992. HVO općine Novo Sarajevo, koji je cijelo vrijeme predvodio prof. Ante Jerković, odigrao je najznačajniju ulogu u animiranju pripadnika hrvatske nacionalnosti za uključivanje u sarajevski HVO. Velik broj uglednih sarajevskih Bošnjaka također je pristupio HVO-u. Prva bojna, brigada HVO-a Sarajeva osnovana je na području općine Novo Sarajevo sredinom lipnja 1992. na čelu sa zapovjednikom Franjom Talijančićem. Doista nam je drago da smo pozvani na ovu smotru i da smo sudjelovali zajedno s našim prijateljima iz Udruge 1. slavna - 111, viteške brigade, 102. motorizirane brigade i 101. motorizirane brigade, kazao je Vladimir Džakula, glavni tajnik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajeva i najmlađi sudionik "Pofalićke bitke". Raport načelniku općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži i zapovjedniku Općinskog stožera TO-a Novo Sarajevo Salki Idrizu predao je ratni zapovjednik bataljuna 102. motorizirane brigade Elvedin Žiško.

Čuvanje od zaborava

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo se zahvalio braniteljima na dolasku u velikom broju, jer se ovakvim manifestacijama, kako je naglasio, čuva povijest od zaborava.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi