RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ICG: Nema ništa pogrešno u traženju trećeg entiteta

Napisano 22.07.2014. 12:32
Srećko Latal, analitičar Međunarodne krizne grupe

Od Prudskog sporazuma, trećeg entiteta do države bez entiteta i županija, prijedlog je k mogućem ozbiljnijem ustavnom redizajnu BiH koji bi imao potencijala voditi do međusobnog priznanja i pomirenja, te racionalizacije državne uprave. Na taj je način Međunarodna krizna skupina (ICG), koju se doživljava i kao neformalnoga glasnogovornika State Departmenta, okončala svoj završni, specijalni, izvještaj o BiH.

 

Teritorijalni model

Analitičari iz ICG-a kao mogući put izlaza iz sadašnjeg pravno-političkog kaosa, kako piše Večernji list, krenuli su s oživljavanjem ideja na tragu Prudskog sporazuma koji su svojedobno potpisali predstavnici tri naroda, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić.

Ovaj sporazum je predstavljao ‘primamljivu skicu novog ustavnog dizajna’, ističu i ICG-u i dodaju da je konačni dogovor uništila žestoka oporbena ofenziva stranaka iz Sarajeva koja je podigla prašinu samo zbog spomena novog teritorijalnog ustroja s četiri jedinice. Nazivajući taj sporazum velikim pomakomn naprijed u odnosu na status quo, ICG navodi da bi oprezniji pristup mogao biti ponovno aktualan. Prijedlog o tri entiteta ima samo političke protivnike među bošnjačkim strankama, a svi drugi elementi idu mu u prilog. ICG, inače, ključnom ulogom u razbijanju gordijskog čvora vide ulogu Bošnjaka.

“Ne postoji ništa samo po sebi pogrešno s hrvatskim entitetom. To bi riješilo mnoge probleme: Ne bi bilo dodatne potrebe za županijama, kao i odnosima između države i entiteta, te između entiteta i općina, koji bi mogli biti dosljedni u cijeloj Bosni i Hercegovini”, ističe ICG u svom izvještaju. Kao moguću ulogu smanjivanja napetosti oko ove inicijative se navodi uspostava i četvrtog entiteta od Sarajeva, kako bi se izbjeglo političko prokletstvo ‘trećeg’. Granice toga entiteta ICG vidi na području sadašnje Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Treći put u mogućoj unutarnjoj dekonstrukciji sadašnje BiH i stvaranje učinkovite države je tzv. inicijativa nacionalnih zajednica.

 

Nacionalni identiteti

To bi podrazumijevalo rješenje na tragu belgijskog modela, gdje bi se uvažila jezična raznolikost za strukturiranje političkih prava i zaštitu nacionalnih identiteta. Gornji Dom naroda bi se punio po toj formuli iz lokalnih sredina. Raspuštanje FBiH kao entiteta i ostanak županija ideja je stara desetak godina i mogla bi biti uvod u stvaranje države županija. Federalna, ali liberalna BiH je prijedlog koji počiva na ukidanju županija i entiteta, ali za snažnu zaštitu prava građana, naroda i manjina.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi