RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Imenovana nova Vlada FBiH

Napisano 31.03.2015. 20:40

Zastupnički dom Parlamenta F BiH potvrdio je odluku o imenovanju nove Vlada FBiH, koju je donio predsjednik F BiH uz suglasnost dopredsjednika. Vlada je potvrđena sa 57 glasova za, pet suzdržanih, te 22  protiv, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Vlada je izabrana glasovima zastupnika iz SDA, HDZ-a BiH, te DF-a. Protiv su bili zastupnici iz SBB-a, SDP-a, Naše stranke, a suzdržani su bili zastupnici iz HDZ 1990 i SBiH.

Novu Vladu F BiH čine:

– premijer Fadil Novalić (SDA),

– ministrica financija Jelka Miličević (HDZ),

– ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF),

– ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara (SDA),

– ministar pravde Mato Jozić (HDZ),

– ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović (DF),

– ministrica kulture i športa Zora Dujmović (HDZ),

– ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZ),

– ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (SDA),

– ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević (SDA),

– ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ),

– ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović (SDA),

– ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF),

– ministar razvoja, poduzetnišva i obrta Amir Zukić (SDA),

– ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF),

– ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ), i

– ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA)

 

Čavara: Vlada spremna doprinijeti rješavanju problema

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pozvao je zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da danas potvrde nove članove federalne vlade, koji su svjesni stanja u ovom entitetu i spremni dati doprinos rješavanju problema.

 

Čavara je napomenuo da je mnogo vremena prošlo u stranačkom nadmudrivanju, i pozvao sve da doprinesu stvaranju pozitivnog ambijenta u FBiH.

On je posebno naglasio da treba prihvatiti pruženu ruku EU-a.

“U vrijeme ekonomske krize ne može se očekivati da ova vlada ima čarobni štapić i rješenje za sve ekonomske probleme. Naravno, svi mi želimo da građanima osiguramo normalan život, što nije nimalo jednostavno”, rekao je Čavara.

 

Novalić predstavio ključne mjere ekonomske politike

Premijer FBiH Fadil Novalić, predstavljajući ekspoze, naveo je da su uzroci trenutnog lošeg ekonomskog stanja nezaposlenost, nezgrapan odgovor na ekonomsku krizu 2008. godine i pad stranih investicija.

Uspoređujući podatke javne potrošnje u FBiH sa stanjem u Hrvatskoj, Novalić je istakao da će prva mjera biti donošenje moratorijuma na zapošljavanje u javnom sektoru.

“Ključne mjere ekonomske politike su smanjenje i nadzor javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, borba protiv korupcije i stvaranje održive socijalne oblasti”, rekao je Novalić.

On je naglasio da će biti izvršena i reforma školstva, odnosno da će Vlada FBiH pružiti podršku županijama u toj oblasti da bi obrazovni sustav bio prilagođen tržištu rada.

Novalić je naglasio da će novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom biti potreban, te da će se raditi na tome da sadašnji stendby-aranžman, koji ima kratkoročan karakter, bude zamijenjen novim koji će biti srednjoročan.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić informirao je na početku današnje izvanredne sjednice zastupnike o tome da su predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potpisali odluku o imenovanju federalne vlade.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi