RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Imovina kriminalaca ide na javnu prodaju preko države agencije

Napisano 19.03.2013. 10:28
Imovina kriminalaca ide na javnu prodaju preko države agencije

Luksuznim stanovima, kućama, vilama, automobilima, zlatnim nakitom, novcem, skupocjenim namještajem..., za što se pred Sudom BiH dokaže da je pribavljeno kaznenim djelom, nema još tko upravljati. Agencija za upravljanje privremenom i trajno oduzetom imovinom, prema odlukama Suda BiH, koja je prema preporukama Europske komisije trebala raditi već prije tri godine, još nije utemeljena, a akt o njenom osnivanju tek ide u parlamentarnu proceduru. Iako je Sud BiH prema dosadašnjim pravomoćnim presudama oduzeo imovinu vrijednu blizu osam milijuna maraka, nema mjerodavne agencije koja bi tom imovinom raspolagala, organizirala javne aukcije za njezinu prodaju primjerice kako je to riješeno u većini država EU-a pa i susjednoj Srbiji. U dokumentu koji je zastupnicima na usvajanje uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, stoji da je zbog neriješenog pitanja upravljanja ilegalno stečenom imovinom već reagirala Europska komisija, smatrajući uspostavu mjerodavne državne agencije ključnom u borbi protiv korupcije.

“Pravni odgovor za zapljenu imovine nije potpuno proveden, a oduzimanje imovine stečene kriminalnim radnjama je i dalje neujednačeno na cijeloj teritoriji države. Nedostaju učinkovite strukture za upravljanje oduzetom imovinom, za njeno održavanje” stoji u zaključcima Europske komisije. Predlagatelji zakona tvrde da je konstatacija Europske komisije u potpunosti točna jer Sud BiH ne samo da se bavi “sudovanjem” nego i upravljanjem oduzetom imovinom i njenim održavanjem, a ovakav način najvećim dijelom pokazao se neučinkovitim. Agencija bi možda odavno zaživjela da to ne zahtijeva financijska sredstva iz državnog proračuna kojih nema. Treba imenovati ravnatelje, odgovorne pomoćnike prave struke i ostalo prateće osoblje koje bi znalo upravljati agencijom. Dok se traže financijska sredstva za rad agencije, sad na deponiju ima više od 1500 vozila koja prema pravomoćnim presudama, mogu biti prodana na javnim dražbama. Umjesto da budu prodana, institucije vlasti troše proračunski novac za njihovo deponiranje u skladištima. Kao ilustracija koliki je trošak, u izvješću se spominje podatak da samo Distrikt Brčko za čuvanje vozila koja su oduzeta od lokalnih kriminalaca, na video- nadzor, električnu energiju, parking prostor i osiguravajuću službu godišnje potroši 100.000 KM. Ispada da država nema novca za agenciju koja bi upravljala nelegalno stečenom imovinom, a istodobno se nepotrebno troše proračunska sredstva samo za održavanje te zaplijenjene imovine. Napravljena je kalkulacija koliko bi se za rad agencije, nabavu i održavanje opreme, plaće djelatnika prvu godinu rada izdvojilo sredstava. Radi se oko 389 tisuća maraka, s tim da bi se dio sredstava mogao pribaviti od prodaje te ilegalno stečen imovine. Zanimljivo da dok Europska komisija traži da se raspolaganje ilegalno stečenom imovinom stavi pod nadzor države, entitetske vlade u svojim zakonima donose ili su već ustrojile takve agencije.

Nacrt zakona Vlade FBiH uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi pa je predviđeno osnivanje federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom sa sjedištem u Sarajevu.

(VL) 


Nema komentara

Anketa

Ustavi