RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko: Povezivanje Mostara sa Travnikom ili hrvatskim pitanjem sve komplicira

Napisano 30.04.2016. 19:24

Visoki predstavnik Valentin Inzko u razgovoru za N1 govorio je o jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao o velikom razočaranju. Rješenja za Mostar, naime, nije bilo.

Naglasio je da je ipak pozitivno da postoje ideje kako riješiti mostarski problem.

”Sada se treba raditi na konsenzusu, modelu koje će biti u skladu s odlukom Ustavnog suda i da se ne vraćamo na ratne linije razgraničenja. To bi bilo poražavajuće”, kazao je Inzko.

Dodao je kako pitanje Mostara ne treba povezivati sa Travnikom ili pak rješenjem hrvatskog pitanja u BiH jer se tada sve zakomplicira.

”O Travniku imate različita mišljenja. Neki kažu Travnik dobro funkcionira, ne treba ništa mijenjati. Neki kažu treba ga vezati za Mostar ili čak za Bugojno. Ako ima neki problem u Travniku, ja sam spreman da se bavim tim problemom, ali nemojte to vezati”, upozorio je Inzko.

Na pitanje zašto se OHR nije odlučnije uključio u rješavanje mostarskog pitanja, Visoki predstavnik je kazao kako je prošlo vrijeme kada se direktno interveniralo u Mostaru. Konstataciju da je upravo OHR nametnuo Statut Mostara i izborna pravila koja nikada nisu usvojena u Gradskom Vijeću, Inzko je komentirao:

”Mijenjala se ta filozofija, prije deset godina smo kazali dosta je. Domaći političari su preuzeli odgovornost. I to poštujemo i tu je odluka Ustavnog suda, a to je domaća odluka.”

Na pitanje zašto ne koristi bonske ovlasti, Visoki predstavnik je priznao da se i on to isto ponekad pita.

”Ja imam svoj Upravni odbor PIC-a, tamo sjedi 12 država i tamo je takva klima da kažu da se bonska ovlaštenja koriste samo kao posljednju mogućnost”, ispričao je Visoki predstavnik.

Ja građanima kažem – i oni imaju bonska ovlaštenja. Ove godine na izborima mogu odlučiti ko će biti njihov gradonačelnik, načelnik, ko će sjediti u Vijeću.

Komentirajući najave iz RS o referendumu, Visoki predstavnik je kazao da je Milorad Dodik jedan od razloga zbog kojeg je OHR i dalje u BIH.

”Međunarodna zajednica treba napraviti pozitivnu procjenu političke situacije za zatvaranje OHR-a, izgleda da baš zbog nekih izjava Milorada Dodika do te odluke nije došlo, zbog najave tri referenduma, zbog njegovih izjava, toga nema. Dobro, on sad malo od toga odustaje, ali ipak je Ustavni sud RS odlučio da referendum može da se desi, može da se objavi u Službenom listu. On je zapravo produžio moj mandat ovdje”, dodao je Valentin Inzko u razgovoru za N1.


Nema komentara

Anketa

Ustavi