RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ISTRAŽIVANJE - Građani smatraju SNSD, SDP, SDS, SDA i HDZ BiH najsposobnijima

Napisano 23.05.2010. 08:59

Istraživanje NDI-a pokazuje i kako građani misle da stranke rješavaju njihove životne probleme
Među top pet najvažnijih zadataka koje Vlada treba riješiti, na prvom mjestu je smanjenje nezaposlenosti (79%), slijede smanjenje korupcije i kriminala (71%), podizanje životnog standarda građana (55%), poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite (40%) te ulazak u EU (36%), pokazalo je istraživanje koje je proveo Američki nacionalni institut (NDI). Kada je riječ od dosadašnjem radu Vlade, nezadovoljstvo je također najviše na tim istim pitanjima: 88% građana nije zadovoljno mjerama koje se provode za smanjenje nezaposlenosti, 87% smanjenjem korupcije i kriminala i 85% trenutnim životnim standardom.
Građani su najzadovoljniji radom Vlade koji se odnosi na zaštitu vlastite etničke skupine (27%), razvoj turizma (25%) te povratak izbjeglica i raseljenih osoba (24%). Građani u RS-u su nešto zadovoljniji radom Vlade na svim predloženim aktivnostima, u odnosu na građane FBiH. Što se tiče rada Vlade na priključenju BiH EU-u, građani u RS-u, a među njima i potencijalni birači SNSD-a, zadovoljniji su nego građani u FBiH. Najviše ispitanika smatra da bi Vladi najvažniji prioritet trebao biti podizanje nezaposlenosti, ulazak u EU i smanjenje korupcije i kriminala.
Tako na pitanja: tamislite da ste u situaciji da Vladi određujete što su joj najvažniji zadaci koje mora obaviti, čak 26 % posto ispitanika smatra da je to smanjenje nezaposlenosti, ulazak u EU 16%, smanjenje korupcije i kriminala 13%, podizanje životnog standarda građana 3%, poboljšanje stanja u poljoprivredi 6%, poboljšanje položaja umirovljenika 5%, poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite 4%, suzbijanje sive ekonomije 3%, reforma Ustava 2%, a da je zaštita nacionalne skupine prioritet vlasti, mišljenja je 1 %.
S druge strane, da trenutna vlast u BiH ne rješava na zadovoljavajući način zaštitu nacionalne skupine ispitanika mišljenja je 65 %, ulazak u EU 75 %, smanjenja nezaposlenih 88, smanjenje korupcije 87, reforma obrazovnog sustava 72. Slična je slika po entitetima. U FBiH je 22 % ispitanika zadovoljno načinom kako vlast prezentira zaštitu njihove nacionalne skupine, 20 % su zadovoljni prezentacijom turizma, 18 % povratkom izbjeglih, 14 % izgradnjom autocesta, i 13 % reformom obrazovanja, u RS-u je 40 % ispitanika zadovoljno načinom kako vlast rješava pitanja njihove nacionalne skupine, 33 % kako rješava pitanja turizma, 35 % povratkom izbjeglih, 36 % izgradnjom autocesta, 35 % reformom obrazovanja.
Istraživanje NDI-a pokazuje i kako građani misle da stranke rješavaju njihove životne probleme.
Tako je 58 % ispitanika vrlo nezadovoljno načinom kako SDP BiH radi na podizanju životnog standarda, 26 % je nezadovoljno i tek 9 % zadovoljno, 25 % ispitanika je vrlo nezadovoljno kako SNSD to radi, 47 % je nezadovoljno i 22 % zadovoljno, kako to radi SDA je vrlo nezadovoljno 60 % ispitanika, 31 % je nezadovoljno i 6 % zadovoljno, politikom SDS-a na podizanju životnog standarda je vrlo nezadovoljno 38 % ispitanika, nezadovoljno 59 % i zadovoljno tek 3 %, vrlo je nezadovoljno kako to radi HDZ BiH 67 % ispitanika, nezadovoljno je 27 % i zadovoljno 3 %, SBiH-om je vrlo nezadovoljno 51 %, 36 % i zadovoljno 5 %, SBB-om BiH vrlo nezadovoljno 64 %, nezadovoljno 16 % i zadovoljno 11 %, PDP-om je vrlo nezadovoljno 30 %, nezadovoljno 61 % i zadovoljno 4 %, Našom strankom je vrlo nezadovoljno 68 %, nezadovoljno 25 % i zadovoljno 5 %, pokazuje istraživanje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi