RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Istraživanje HSPF-a: Ne želimo živjeti u ovakvoj državi, ali ne želimo ni otići iz nje!

Napisano 30.01.2015. 09:10
Hrvatski studentski politološki forum

Na Svečanoj sjednici povodom obilježavanja pet godina postojanja i djelovanja Hrvatski studentski politološki forum predstavio je rezultate istraživanja na temu „Mladi u politici - uloga i zastupljenost.“ Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Mostaru na uzorku od 494 studenta/-ice. 38% ispitanih studenata su članovi političke stranke, a 62% ih trenutni položaj mladih u politici ocjenjuje nezadovoljavajućim.

Na pitanje žele li nakon studija ostati u Bosni i Hercegovini ili pak otići 59% ispitanih kaže da žele napustiti BiH, 20% ih želi ostati, a 21% još uvijek ne zna. Kada usporedimo ove podatke sa rezultatima istraživanja provedenog prije dvije godine vidimo da se postotak mladih koji žele napustiti BiH smanjio za više od 10% što možemo smatrati jednim pozitivnim pomakom, stoji u priopćenju HSPF-a.

Na pitanje djeluju li mladi u politici inovativno ili pak kao i postojeće političke elite 72% misli da djeluju inovativno.

Valja istaknuti i to da većina onih koji su članovi političke stranke želi ostati u BiH i imaju motivaciju svojim političkim angažmanom mijenjati političko-ekonomsku situaciju, dok oni koji nisu članovi političke stranke nemaju motivaciju za ostanak i mijenjanje situacije i žele napustiti državu.

Istraživanje je također pokazalo da je puno veća motivacija za politički angažman kod muškaraca nego kod žena te da su muškarci u znatno većem omjeru članovi političkih stranki.

- Na pitanje zbog čega biste se učlanili u političku stranku većina ih je odgovorila zbog posla. Ovaj podatak je degradirajući za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, napominju mladi politolozi.

Zaključak istraživanja je taj da su mladi poprilično nezadovoljni svojim položajem unutar političkih struktura, ali i da nemaju značajnu motivaciju da to promijene. Ta motivacija bi trebala postojati jer smatramo da nitko nije pozvaniji od nas da u bliskoj budućnosti odigra takvu ulogu. Članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma ističu da oni ne žele živjeti u ovakvoj državi, ali ne žele ni otići iz nje. Jedina preostala mogućnost je vlastitim angažmanom dati svoj doprinos budućem prosperitetu Bosne i Hercegovine.

ABCportal.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi