RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Istraživanje: Suljagić sustiže Izetbegovića, Čović premoćno pobjeđuje, SNSD ispred SDS-a

Napisano 15.09.2014. 23:33
Dragan Čović

Rezultati istraživanja javnoga mišljenja o raspoloženju birača pred listopadske izbore agencije IPSOS, koje prenosi Slobodna Bosna, potvrđuju već stečenu percepciju popularnosti kandidata i političkih stranaka stvorenu u javnosti. No, rezultati ukazuju i na neke stabilne trendove koji mogu biti presudni u krajnjem slučaju za neke kandidate i političke stranke, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zanimljivo je da se ti rezultati znatno razlikuju kod popularnosti  HDZ BiH i predsjedničkoga kandidata te stranke Dragana Čovića. Dok, objavljeno istraživanje Filozofskoga fakulteta u Mostaru daju Čoviću 51 posto potpore hrvatskih birača i skoro isto glasova HDZ-u BiH, autor u Slobodnoj Bosni, pozivajući se na istraživanje NDI ( Američki nacionalni Demokratski institut) navodi da „Hrvati i dalje najviše vjeruju HDZ-u BiH i njihovom predsjedničkom kandidatu Draganu Čoviću,… HDZ BiH kao i Dragan Čović mogu računati na sedam posto glasova na razini BiH, odnosno oko 80 posto glasova hrvatskoga biračkoga tijela. Sve ostale stranke dobile bi u trenutku istraživanja krajem kolovoza preostalih 20 posto glasova, piše Slobodna Bosna.

Iako treba napomenuti, da rezultat istraživanja Filozofskoga fakulteta, iskazuje i postotak onih koji neće izići na izbore i onih koji se misu izjasnili, razlika iznosi oko 15 posto potpore Čoviću po rezultatima Filozofskoga fakulteta.

Ono na što već odavno sva ozbiljan istraživanja upućuju jest izrazita pobjeda HDZ BiH, odnosno koalicije stranka Hrvatskoga narodnoga sabora. Pitanje je samo s kolikim postotkom glasova hrvatskoga biračkoga tijela: hoće li to biti 67 %, 70 % kao što je u Kupresu najavio Čović ili 80 posto kako to sugerira istraživanje IPSOS-a.

Kod bošnjačkih kandidata za Predsjedništvo BiH  istraživanje IPSOS-a pokazuje da najveću potporu uživa Bakir Izetbegović ( 17 posto), drugoplasirani je kandidat Demokratske fronte Emir Suljagić ( 15 posto), na trećem je mjestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončić  ( 11 posto), a na četvrtom Bakir Hadžiopmerović ( 7 posto) glasova.

U Republici Srpskoj SNSD Milorada Dodika  prema trenutačnom raspoloženju birača osvojio bih relativnu pobjedu ( 34 posto glasova) i prema sadašnjim odnosima ima veliku šansu s koalicionim partnerima formirati opet vlast u Republici Srpskoj. Na drugom mjestu je SDS sa zaostatkom iz SNSD za 8 posto.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi