RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivanić: Svi oni koji su sudjelovali u preglasavanju odgovorni su za kočenje europskog puta BiH

Napisano 25.06.2016. 17:46

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić u intervju za Dnevni list govori o dubokoj političkoj krizi zbog koje bi mogao biti blokiran europski put BiH, krivcima i mogućnostima kako izaći iz svega.

“Neću da glumim Don Kihota i da bez obzira što se desilo preglasavanje idem dalje. Neću”, kaže Ivanić. Ističe da će u potpunosti poštovati stavove Republike Srpske kada je u pitanju adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Što se tiče krize i blokade europskog puta Ivanić otvoreno kaže da su to svi oni koji su sudjelovali u donošenju odluke oko popisa stanovništva preglasavanjem.

Poručuje i kako nema promjene njegovog političkog kursa kada su u pitanju koalicioni partneri.

 

Danas je tema svih tema i neizostavno pitanje izlazak Velike Britanije iz EU. Kako to komentirate?

– Zbog ogromnih ekonomskih interesa koje Velika Britanija ima u Europskoj uniji ja ovakav rezultat nisam očekivao. On je sasvim sigurno iznenađenje, a krajnje posljedice, bilo pozitivne ili negativne sigurno će snositi Velika Britanija. Evidentno je da je to krizni proces, ali ne i jedini koji EU imala. Bilo je kriza i oko eura, financijskih institucija i niza drugih stvari pa su prevaziđene. EU će prevazići i ovu krizu, samo je pitanje hoće li ostatak EU ići ka jačem povezivanju ili decentralizaciji. Vrlo je moguće da ovo dovede do još jačeg povezivanja unutar EU, jer su izazovi suvremenog društva veliki i ekonomski i sigurnosni, a nijedna zemlja pojedinačno se ne može suprotstaviti terorizmu, migracijama i drugim velikim izazovima.

Svi oni koji su sudjelovali u donošenju odluke oko popisa stanovništva pregalasavnjem su odgovorni za kočenje europskog puta BiH. Bilo je tu puno pritisaka pravosudnih organizacija, političkih igara u kojima su sudjelovali predstavnici HDZ-a BiH i SDA. Prema tome tu se kriju odgovorni za ovo kočenje, jasan je Ivanić

 

Ima li više smisla, kad je u pitanju BiH,  truditi se oko pridruživanja EU  kada vidimo da  stare članice idu svojim putem?

– Ogromna razlika je između EU i BiH. Nama je u interesu da budemo u okviru EU čak i kad je ona slaba, jer je to daleko bolja perspektiva nego stajati izolirano i samo. Izolirani i sami smo već dvadeset godina i vidimo gdje smo došli. Niti ima ekonomskog razvoja, ni perspektive, ni demokracije. Poređenje ta dva slučaja nema nikakvog smisla. Ono što je nama puno važnije je da stav EU da nas želi bude iskren, a ne samo formalan. Ako je on iskren, onda sam ja optimist. U prošlosti je bila svega po malo. Nadam se da će opredjeljenje EU, bez obzira na ovo što se dešava sa Velikom Britanijom, biti da se proširi na cijeli prostor Europe i da je naša perspektiva da budemo članica EU.

Moj politički stav je jasan. Do promjene mog političkog odnosa došlo je nakon preglasavanja. Ja svojim stavom želim pokazati da preglasavanje nije moguće i da nakon preglasavanja nisam spreman nastaviti raditi kao da se ništa nije desilo. To nije realno i nije moguće.

 

Gospodine Ivanić, u ponedjeljak će biti održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se Predsjedništvo treba izjasniti o adaptaciji SSP-a što je jedan od uvjeta da se BiH nađe na dnevnom redu EU tijekom narednih tjedana. Vi ste rekli da čekate stav Republike Srpske o ovom pitanju koji će se zauzeti u nedjelju i koji će vjerojatno biti negativan. Što će se dešavati na sjednici Predsjedništva?

– Ako stav bude negativan ja ću poštovati odluku institucija Republike Srpske i neću biti za to da se prihvati adaptacija SSP-a.  Razloga su dva. Jedan je činjenica da je Republika Srpska rekla da je za europski put i ako jedan dio BiH nije za europski put, onda nema smisla o njemu pričati, onda to treba da se vidi. Drugi razlog jeste činjenica da sam ja bio spreman da teret bitke nosim dok je postojao konsenzus u Predsjedništvu i odlučnost Predsjedništva da uvažava interese sva tri naroda. Tada sam imao čvrstu argumentaciju da se ponekad i suprotstavi odlukama vlasti u Banjaluci. Nakon preglasavanja i stvaranja negativnog ambijenta, ja nemam nijedan razlog da sam na svojim leđima nosim taj put. Da su moje kolege ostale iste i da je dogovor oko popisa postignut konsenzusom sigurno ne bi bio nikakav problem. I u tom kontekstu, strašno me iznenađuju neprincipijelni stavovi da ja kočim europski put, a ne ono koji su uveli preglasavanje kao ključni mehanizam. Oni se opravdavaju, a jasan stav se želi prikazati kap destruktivan. To nije destruktivan stav, to je princip. Dok je konsenzus sve se možemo dogovarati. Ako Republika Srpska kaže ‘ne’, ja ću reći ‘ne’. Ako kažu da nema problema, ja ću podržati adaptaciju SSP-a, ja nisam problem.

 

Rekli ste maloprije da je RS rekla da želi europski put?

– RS je rekla da želi europski put, a to znači i sve ono što je potrebno raditi da bi se bilo na tom putu, pa i SSP. Sada kaže da nije za SSP. Ako se koči europski put, onda je odgovornost na institucijama RS-a i ja ih ne nemam namjeru uvjeravati u bilo kakve druge stvari.

Nakon preglasavanja i stvaranja negativnog ambijenta, ja nemam nijedan razlog da sam na svojim leđima nosim taj put. Da su moje kolege ostale iste i da je dogovor oko popisa postignut konsenzusom sigurno ne bi bio nikakav problem.

 

Što je Vaš osobni stav kada je u pitanju adaptacija SSP-a?

– Moj stav je da je taj cijeli proces bio neminovan da se uradi i da su solidno stvari ispregovarane, ali namjerno ne želim da opredjeljujem odluku RS-a. Na RS-u je da donese svoj stav i ja ću ga poštovati.

 

Ima i informacija da ste Vi taktički odgovornost prebacili na Predsjednika RS-a Milorada Dodika i RS? Da li stoji ta teza?

– Ja ne vidim što treba da opravdavam ili opovrgavam. Na njima je donesu odluku koju ću ja kao srpski član Predsjedništva pratiti. To je politička realnost ovoga trenutka, a posljedica svega je preglasavanje povodom popisa.

 

Da nije bilo preglasavanja oko popisa, Vi znači ne biste tražili stav RS-a o SSP-u?

– Ja bih uvijek tražio stav RS-a i uvijek sam ga imao, a kako bih se ja odnosio to je drugo pitanje.

 

Što će se dalje dešavati? Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović je rekao da neće biti preglasavanja. Imamo li dodatno vrijeme?

– Mislim da je nemoguće dobiti nove pregovore sa EU. Što smo dobili, dobili smo. To znači da neće biti upitnika i neće biti sljedeće faze približavanja EU. Do kada će ona trajati to je teško reći. Vjerojatno ne nekoliko mjeseci, već duži vremenski period.

Ako Republika Srpska kaže ‘ne’, ja ću reći ‘ne’. Ako kažu da nema problema, ja ću podržati adaptaciju SSP-a, ja nisam problem.

 

Tko je po Vama najveći krivac za blokadu koja nam se dogodila i koja se tek može dogoditi?

– Svi oni koji su donijeli odluku o popisu preglasavanjem, silom, arogancijom i koji su kratkoročne političke ciljeve stavili suprotno osnovnim principima na kojima je Vijeće ministara i vlast na nivou BiH funkcionirala, a to je konsenzus. Sve što se dešava je posljedica te odluke.

 

Jesu li to Dragan Čović i Bakir Izetbegović?

– Svi oni koji su sudjelovali u donošenju odluke oko popisa stanovništva preglasavanjem su odgovorni za kočenje europskog puta BiH. Bilo je tu puno pritisaka pravosudnih organizacija, političkih igara u kojima su sudjelovali predstavnici HDZ-a BiH i SDA. Prema tome tu se kriju odgovorni za ovo kočenje. Prebacivanje odgovornosti na nekoga drugog je pokušaj skretanja pažnje sa suštinskog problema.

 

Vjerujete li da Čović nije znao za odluku direktora Agencije za statistiku Velimira Jukića koji je kadar HDZ-a?

– On to tvrdi i ja ne mogu tvrditi da to nije točno. Međutim, meni je vrlo teško pretpostaviti da je to urađeno, a da nije znao nitko iz HDZ-a BiH. Mislim da je tu bio stvoren jedan cijeli ambijent u kome je bio prisutno ‘lako ćemo…idemo to uraditi…bit će malo galame i nikome ništa’. Mislim da su jako pogriješili.

Mislim da je nemoguće dobiti nove pregovore sa EU. Što smo dobili, dobili smo. To znači da neće biti upitnika i neće biti sljedeće faze približavanja EU. Do kada će ona trajati to je teško reći. Vjerojatno ne nekoliko mjeseci, već duži vremenski period.

 

Kako izaći iz ove situacije. Prije nekoliko dana sjedili ste sa Čovićem. Ima li on neki plan i rješenje? Imate li Vi?

– Konkretnih prijedloga i rješenja nema. Ja mislim da je jedino moguće ono na kojem PDP, odnosno Savez za promjene inzistira, a to je da se odluka o objavljivanju rezultata popisa stavi van snage, da se donese zakon kojim se rok produžuje do kraja godine i da se konsenzusom postigne politički dogovor kako ćemo tretirati 200. 000 popisnica.

 

Koliko još imamo vremena da se sve ove stvari ‘ispeglaju’?

– Mislim da je to svega par dana, ali ambijent je takav da je vrlo teško vjerovati da će se to riješiti.

 

Vidite li ikakav izlaz?

– Ja sam u prošlosti nudio puno kompromisnih rješenja, sada ih, da budem iskren ne vidim, a na ovakav razvoj događaja sam upozorio još u ožujku nakon što smo predali aplikaciju. Tada sam osjećao da mnogi u BiH ne žele europski put i ne žele kompromis. BiH može opstati samo kao zemlja kompromisa u kojoj sve strane povremeno nose rizike. Ja, osim varijante da se stvari vrate u situaciju prije odluke o popisu, ne vidim drugu alternativu.

 

Snosi li za ovu situaciju ikakvu odgovornost Vijeće ministara, tamo su olako prolazile odluke koje su se kasnije iskomplicirale?

– Svi snosimo odgovornost. Netko zbog naivnosti, netko zbog iskrenog političkog pristupa. Ne bih posebno izdvajao Vijeće ministara.

 

Ima li odgovornosti Saveza za promjene?

– Najmanje. Nismo mi pregovarali o Zakonu o popisu, nismo popisivali ljude, nismo usuglašavali metodologiju, sve je to rađeno davno prije.

Od mene se može očekivati da iskreno kažem što mislim. Ja neću jedno govoriti, a drugo raditi, kao što nikad u svojoj političkoj karijeri nisam radio.

 

Postoje li problemi u Savezu za promjene i između vas i predsjednika SDS-a Mladena Bosića, bilo je puno različitih pogleda kad su u pitanju ključne političke odluke?

– Ne bih rekao da postoji bilo kakav problem. Imamo manje – više usuglašenu politiku. Sve te teorije zavjere više govore o onima koji to pišu. Moj politički stav je jasan. Do promjene mog političkog odnosa došlo je nakon preglasavanja. Ja svojim stavom želim pokazati da preglasavanje nije moguće i da nakon preglasavanja nisam spreman nastaviti raditi kao da se ništa nije desilo. To nije realno i nije moguće.

 

U tom smislu postoje i informacije da je Milorad Dodik ponudio PDP-u i Vama neku političku suradnju? Je lito točno i ima li približavanja?

– PDP je opozicija vlasti u Banjaluci, bio je i bit će, jer rade loše. Nikakvog približavanja nema. Ja u kriznim situacijama imam obavezu da surađujem sa predsjednikom RS-a, ovo je krizna situacija i surađivat ću.

 

Što očekujete od posjete Angeli Merkel?

– Ona će doći u teškom trenutku i za EU i za BiH. Od mene se može očekivati da iskreno kažem šta mislim. Ja neću jedno govoriti, a drugo raditi, kao što nikad u svojoj političkoj karijeri nisam radio.

 

Što očekujete od lokalnih izbora i izlazi li Savez za promjene jedinstveno?

– Jedinstveno se ide u 90 posto općina i mislim da pred opozicijom stoji dobar rezultat i pobjeda.

 

Što možete poručiti građanima?

– Da dobro gledaju konzistentnost političara koji ih predstavljaju, da ne slušaju samo riječi već da gledaju djela. Od djela sve zavisi, a ne od riječi. Puno je političara koji lijepo pričaju, otvaraju perspektivu, a u praktičnom životu rade suprotno.

Dnevni list


Nema komentara

Anketa

Ustavi