RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izbrisana 151 stranka: Ugašeni Hrvatski demokršćani, Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne...

Napisano 06.07.2015. 21:03

Iz sudskog registara u RS i FBiH od 2009. do lipnja ove godine izbrisana je 151 politička stranka.

Brisanje iz registara od sudova zatražilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH, a kao razlog brisanja navela je što stranke već duže razdoblje nisu podnosile financijske izvještaje i nisu se prijavljivale za sudjelovanje na izborima.

- Odredbama zakona o političkim organizacijama u RS i Brčko Distriktu i Zakona o političkim organizacijama u FBiH propisano je da \\\"politička organizacija prestaje sa radom ako ne obavlja djelatnosti utvrđene statutom u razdoblju dužem od jedne godine -  istakli su u SIP-u.

Dodali su kako zbog toga SIP smatra da su za političke stranke koje ne dostavljaju financijske izvještaje i ne prijavljuju se za sudjelovanje na izborima, odnosno ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uvjeti za brisanje iz sudskog registra.

SIP je zbog toga od srpnja 2009. do siječnja 2015. godine nadležnim sudovima u BiH uputio prijedloge za brisanje 158 političkih stranaka, a sudovi su do lipnja ove godine iz registra izbrisali 151 stranku.

U istom razdoblju, sudovi su ugasili još deset stranaka koje su same podnijele zahtjev za brisanje iz sudskog registra.

To su Demokratska Srpska stranka, Penzionerski demokratski savez, Hrvatski kršćanski domovinski preporod, Demokratski pokret Srpske - DEPOS, SDU 2002, Hrvatski demokršćani, Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne, Stranka hrvatskog prava, Demokratska stranka naroda Srpske i Ujedinjena Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević - Pravaši 21 stoljeća.

Prvi.tv

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi