RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović: Lagumdžija je ignorirao izboru volju Hrvata

Napisano 27.07.2014. 10:46
Bakir Izetbegović

BiH je puno izgubila u protekle četiri godine zbog loših procjena ključnih političkih aktera, zbog njihove tvrdoglavosti i istrajavanja na vlastitim stavovima koji očigledno nisu vodili naprijed, izjavio je zamjenik predsjednika i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Počelo je s Lagumdžijinim pokušajem da oslabi etnički koncept izborom hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima i konstituiranjem federalne vlade bez HDZ BiH, ignorirajući na taj način izbornu volju većine Hrvata u BiH. Njegov cilj da oslabi etnički koncept je rezultirao jačanjem tog koncepta, dao je argument onima koji tvrde da su Hrvati majorizirani, da je potrebno naći nova rješenja za zaštitu njihove pozicije u BiH, spominju se čak i teritorijalni preustroji, izjavio je Izetbegović banjalučkim Nezavisnim novinama.

Izetbegović je, kako prenosi HMS, kazao i kako treba pronaći mehanizam kako bi se spriječila majorizacija Hrvata.

-Što se tiče Hrvata, ni tu se ne može govoriti o ustupcima, već o mehanizmima koji će onemogućiti majorizaciju brojnijih naroda nad njima. Ni Srbi ni Bošnjaci nisu odoljeli da Hrvatima biraju predstavnike, i to se mora korigirati. To nije nikakav ustupak, već pravo Hrvata, kazao je Izetbegović.

Ipak, insistiranje dva HDZ-a -da kandidatima te koalicije koji predstavljaju većinsku izbornu volju bh. Hrvata pripadnu hrvatske pozicije u Vladi Federacije BiH, ustrajavanje, dakle, na temeljnom demokratskom načelu i načelu ravnopravnosti naroda, Izetbegović, međutim, naziva “Čovićevom isključivošću”.

-Svojom isključivošću mu je (Lagumdžiji, op hms) naruku išao Dragan Čović. Čović je igrao na sve ili ništa. I dobivao ništa. Kad se formirala federalna vlada, tražio je da sva ministarstva koja pripadaju Hrvatima pripadnu HDZ-u, a kod pregovora po presudi “Sejdić i Finci” je odbio rješenja koja su u potpunosti izlazila u susret hrvatskom korpusu, izjavio je Izetbegović ne pojašnjavajaći koja su to riješenja oko implementacije presude “Sejdić- Finci” Hrvatima izlazila u susret.

Uz Lagumdžiju i Čovića, kao trećeg krivca za “protekle izgubljene četiri godine” Izetbegović je označio predsjednika RS Milorada Dodika.

-Naravno, tu je i Milorad Dodik, koji je na dnevnoj bazi pravio političke incidente i konflikte i time odbijao investicije i ulazak stranog kapitala u BiH. Rezultat je ekonomsko zaostajanje BiH, a naročito RS, u odnosu na okruženje. Pogledajte kako je samo postupio s azerbejdžanskom investicijom od 40 milijuna eura u Doboj?! Uložio sam truda nagovarajući prijatelje u Azerbejdžanu da pokrenu investiciju koja će uposliti stotine ljudi u tvornici za preradu voća i povrća, a tisuće u pratećim seoskim gazdinstvima, projekat su podržale Ujedinjene nacije, a Dodik je, umjesto da dođe zajedno sa mnom položiti kamen temeljac, napravio još jedan neprijatan ispad i obeshrabrio slične investicije u RS.

Stranka demokratske akcije u protekle je četiri godine sudjelovala u nelegalno i bez predstavnika Hrvata pučem uspostavljenoj vlasti u Federaciji BiH. No, Izetbegović, za protekle “četiri izgubljene godine”, kao krivca nije označio SDA, niti sebe kao formalnog drugog čovjeka stranke i člana Predsjedništva BiH.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi