RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović: Od trećeg entiteta nema ništa, Bošnjaci u Središnjoj Bosni diskriminirani

Napisano 27.04.2017. 23:34

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u intervjuu za Klix rekao  je kako još uvijek nije pročitao prijedloge HNS-a BiH o izmjenama Izbornog zakona te da SDA nema namjeru mijenjati stav po tom pitanju.

„Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to pitanje može biti riješeno kroz implementaciju presude Suda u Strassborugu  po modelu koji je predložio Stefan Fuele. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića može biti implementirana isključivo na način da se poštuje Ustav Federacije BiH, da se poštuje sama presuda, a HDZ traži više od toga, predlaže da Parlament izađe u susret Ljubićevim zahtjevima koje je Sud odbio“, rekao je Izetbegović.

 Izetbegović je rekao kako se moraju poštovati rezultati posljednjeg popisa stanovništva te da SDA očekuje da Hrvati prihvate paket dogovora koji bi relaksirali odnose u Federaciji BiH i BiH.

„Moramo se očitovati o teritorijalnom integritetu zemlje, odreći se priča o novim podjelama, ukloniti ostatke majorizacije i dominacije na lokalnom nivou, riješiti model za izbore u Mostaru, konačno potpisati ugovor države sa Islamskom zajednicom kakve druge vjerske zajednice imaju odavno“,  izjavio je Izetbegović.

"Bošnjaci diskriminirani u Središnjoj Bosni" 

Smatra kako su Bošnjaci u Županiji Središnja Bosna, gdje čine 60 posto stanovništva diskriminirani, jer se još uvijek u nekim školama sva djeca školuju po hrvatskom planu i programu.

„ Uče da je Zagreb glavni grad, da je kuna moneta, diploma je sa šahovnicom, a ne sa simbolima Županije Središnja Bosna ili države BiH“, smatra Izetbegović.

"Od trećeg entiteta nema ništa" 

Izetbegović je, također, rekao kako BiH čeka 18 mjeseci politikanstva i demamogije te da od trećeg entiteta nema ništa.

„ Od "trećeg entiteta" očigledno nema ništa, zašto to zvanično ne prihvatiti? Jednog člana Predsjedništva BiH trebaju izabrati Hrvati, zašto i to ne prihvatiti i kroz zakon osigurati? Islamska zajednica mora dobiti ugovor i prava kakva imaju druge vjerske zajednice u BiH, naravno uvažavajući specifičnosti svake od vjera, i zašto to odlagati i ignorirati?“, pita se bošnjački član Predsjedništva BiH.

Dodaje i kako Mostar mora biti grad ravnopravnih naroda i građana.

„ HDZ tvrdoglavo i jednostrano insistira samo na svojoj "listi želja", a trajna rješenja moguća su samo uz obostrano razumijevanje i uvažavanje“, mišljenja je Izetbegović.

„Ništa se neće promijeniti ako gorivo poskupi“

Izetbegović je komentirao neusvajanje zakona o akcizama  rekavši kako su posrijedi politikantska previranja.

„Dizel gorivo je prije par godina koštalo 2,4 KM, prošle godine 2,1 KM, trenutno košta 1,79 KM, a cijene raznovrsnih roba i artikala se nisu bitno mijenjale. I neće se bitno promijeniti i ako gorivo poskupi par postotaka“, uvjeren je Izetbegović.

Dodao je i kako je potrebno  izgraditi bolju cestovnu infrastrukturu u BiH kako bismo privukli investitore i turiste, to je jedini ispravan put i da sve ostalo sebična, politikantska dodvoravanja narodu na štetu tog istog naroda.

"Radončić besmisleno tvrdi da stojim iza postupka protiv njega" 

Komentirajući odnos s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a, stranke s kojom je SDA u koaliciji, Izetbegović je rekao kako odnosi nisu dobri.

„Nedostaje komunikacije, naročito je loše između Radončića i mene zbog potpuno besmislenih, paranoičnih uvjerenja i tvrdnji da ja stojim iza sudskog procesa koji se vodi protiv njega“, tvrdi Izetbegović,

Dodaje i kako je on osobno ali u SDA za europski put, članstvo u NATO-u te rekao kako bez truda kadrova SDA u prvoj polovici mandata 50 tisuća radnih mjesta ne bi bilo.

"Krizu izazvaju oni koji odlikuju ratne zločince" 

Govoreći o krizi koja potresla BiH,a koju je sam izazvao svojim izvaninstitucionalnim djelovanjem u slučaju revizije presude protiv Srbe i proslave Dana RS-a, Bakir Izetbegović rekao je kako je riječ o klasičnoj zamjeni teza.

„ Dakle, ja sam napravio krizu podržavajući žrtve genocida, tražeći pravdu i istinu, inzistirajući na ravnopravnosti građana i konstitutivnih naroda? To je neistina i klasična zamjena teza, krizu su izazvali oni koji uporno podržavaju diskriminaciju, koji je proslavljaju, koji odlikuju presuđene ratne zločince, koji organiziraju neustavne i antidejtonske referendume, koji prijete secesijom i napadom na teritorijalni integritet zemlje“, rekao je Izetbegović.

"SDA  nije bila ovako jaka još od Alije Izetbegovića" 

Naveo je i kako je SDA nije bila ovako pozicionirana još od vremena Alije Izetbegovića.

„ Uspjeh SDA u dva posljednja izborna ciklusa i recipročan neuspjeh rivalskih stranaka izazvao je opšte ujedinjavanje protiv SDA. To je logično, jer samo od onoga koji nešto ima možete nešto i uzeti. A SDA samo u Kantonu Sarajevo u skoro svim općinama drži vertikalu načelnik-gradonačelnik- županijski premijer-federalni premijer-predsjedatelj  Vijeća ministara-član Predsjedništva BiH“, izjavio je Izetbegović. 

Komentirajući isključenje Senada Šepića i probleme s preostalom trojicom odmetnutih zastupnika SDA i navode o izvanrednom kongresu SDA, Izetbegović je rekao kako su iza svega neutemeljene ambicije.

„Upravo oni koji su onemogućavali, manipulirali i dvije godine odlagali redovni kongres danas traže vanredni. Nema ni govora o vanrednom kongresu ili konvenciji, redovni planiramo održati 26. svibnja 2019. godine i neka se svi u SDA radom i doprinosom potrude povećati vlastite šanse", zaključio je  Bakir Izetbegović. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi