RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović traži uplitanje OHR-a u rješavanje problema Izbornog zakona

Napisano 14.02.2018. 23:25

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u srijedu u Sarajevu kako je neralno očekivati da će političke stranke u BiH postići suglasnost oko izmjena izbornog zakona do 28. veljače kada u posjet stiže predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te pozvao Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) da ponudi rješenje za izmjene koje bi bile sukladne odlukama Ustavnog suda BiH.

"Pozivamo OHR da se uključi i ponudi rješenja za izbor zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH kao i za grad Mostar", kazao je Izetbegović nakon sjednice predsjedništva SDA posvećene prije svega unutarnjim kadrovskim problemima prouzročenim izlaskom iz stranke predsjednika vlade Sarajevske županije Elmedina Konakovića, prenosi Hina.

Izetbegović je potvrdio kako je na redu pospremanje stanja u stranci  no istaknuo je kako SDA ostaje važan politički čimbenik te stoga želi istaknuti jasnu poziciju i oko izmjena izbornog zakona.

Stajalište je vodstva SDA, kazao je Izetbegović, da izborni zakon treba biti promijenjen i to prije izbora planiranih za listopad ove godine no u najvećoj bošnjačkoj stranci ne pristaju ni na kakav rješenja koja bi, kako oni to vide, bila protivna demokratskim i europskim rješenjima i koja bi poticala dalju diskriminaciju građana BiH.

"Bošnjaci neće prihvatiti ustavna i zakonodavna rješenja protivna europskim vrijednostima i standardima", kazao je Iztebegović upozorivši stodobno kako su bošnjački politički lideri i sama SDA izložni "propagandnoj kampanji" s tezom da potiču islamski radikalizam i ekstremizam jer ih se na taj način pokušava natjerati da prihvate za njih neprihvatljive izmjene izbornog zakona.

Izetbegović je kazao kako je do rješenja moguće doći samo dogovorom i kompromisom.

"SDA će biti jako sklona kompromisnim rješenjima", kazao je lider SDA pojašnjavajući istodobno kako ova stranka neće sama "istrčavati" s rješenjima ali je spremna poduprijeti modele koje ponude druge stranke ukoliko oni zadovoljavaju demokratske i civilizacijske standarde.

Komentirajući prijepore oko naoružavanja policije Republike Srpske Izetbegović je kazao kako su u SDA zabrinuti tom činjenicom pa i u ovom slučaju očekuju jasno očitovanje međunarodne zajednice.

"Militarizacija policije u RS zabrinjavajuća i tražimo od međunarodnih institucija da se to najozbiljnije shvati i poduzmu mjere kojima bi se to zaustavilo", kazao je Izetbegović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi