RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izjave hrvatskih stranaka nakon sastanka s Josipovićem u Mostaru

Napisano 15.04.2010. 19:37

Na susret pozvan i Komšić, za kojeg se očekivalo da će izjaviti da se neće kandidirati. No to se nije dogodilo, a Komšić je na sastanak kasnio, a s njega prvi otišao.

Ljubić: Govor u pralamentu jednostrano prezentiran

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić kazao je kako je Josipovićeva posjeta donijeti pozitivne efekte za odnose BiH i Hrvatske i za Hrvate u BiH, Gosp Josipović je jučer jasno rekao kako će Hrvatska uznastojati s međenarodnom zajednicom da se ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH. -Ja smatram da je vitalni interes RH da Hrvati budu politički narod, a da bi to bili moraju ostati ovdje živjeti i moraju se izboriti za ustavnu jednakopravnost, to sam rekao gospodinu Josipoviću u zagrebu i sada to ponovio kazao je Ljubić.

Komentarrajući jučerašnjei gosovor hrvatskog predsjednika u Parlamentu BiH Ljubić je azao kako je njegov govor u javnosti jednostarno i jednoznačno prezentiran.

- Čitav govor je reduciran na ispriku u ime Hrvatske za događaje u BiH, ali ni na koji način nije rečeno da se prihvaća odgovornost Hrvatske. BiH su dijelili svi od agresora koji je 91 napao Ravno, preko međunarodne zajednice kroz Kutiljerov, potom Oven-Stoltenbergovog plana pa do kvazi integralističke i politike u Sarajevu, ali naravno, i hrvatska politika u svemu tome nije bila nevina. On je predsjednik Hrvatske dobio je legitimitet i za iskazivanje tih simboličkih gesti i ja se u to ne želim uplitati. Puno je važnije da je uzeo obvezu u ime Hrvatske da se ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH kazao je Ljubić.

Posjetom stratištima hrvatskog i bošnjačkog naroda napravio je gest koji treba biti primjer ostalima u regiji, dodao je Ljubić.

Musa prosvjedovao zbog prisustva Komšića

Predsjednik HKDU Ivan Musa kzao je kako je Jossipoviću iskazao prosvijed zbog prisustva Željka Komšića koji je, kako je rekao, 2006 ponizio Hrvate. te nezadovoljstvo selektivnim pristupom iskazanim i kroz ispriku u parlamentu, ali i posjetima samo hrvatskim i bošnjačkim stratištima jer su u BiH stradali i Srbi.

Kazao je i kako je izrazio nezadovoljstvo što se zahtijevi za uređenjem BiH s tri ili četiri federalne jedinice u Hrvatskoj sotoniziraju, dok istovremeno koalicioni partner SDP-a u Istri traži autonomiju istre.

Čavara: Da su Hrvati dijelili BiH ona ne bi ovako izgledala

Dopredsje HDZ BiH Marinko Čavara objasnio je kako je predsjednik njegove stranke Dragan Čović bio spriječen doći na sastanak s predsjednikom Josipovićem, no da je on gospodinu Josipoviću prenio poruku njegova.

Komentirajući Josipovićevu ispriku u Parlamentu BiH kazao je da se zna tko je BiH podijelio. -To su bili planovi prije ratnih sukovba, to je i daytonski sporazum napravio, a da su je Hrvati dijeli vjerojatno nebi ovako izgledala. Jer da jesmo jesmo imali bi više prava, ne bi bili zakinuti i utavnim i zakonskim riješenjima i stalno preglasavani na svakom važnom pitanju, kazao je Čavara.

rekao je i kako je očekivao da će Komšić danas reći da se neće kandidirati, da će gospodin Lijanović to također reći i "tako bi dobili demokratskim putem legitimog predstavnika Hrvata.- No to je izostalo, kazo je Čavara te dodao kako je KJosipović pojasnio kako je Komšić pozvan kao predstavnik stranke u kojoj djeluju i Hrvati i da je to obrazloženje prihvatljivo.

Jurišić: Zaokret u politici Hrvatske

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić kazao je kako je  Josipović posjetom BiH i razgovorima s predstavnicima hrvatskih stranaka u Mostaru i članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Komšićem pokazao da je došlo do zaokreta u politici Hrvatske prema Hrvatima u BiH i prema BiH općenitio.

-Naime, ovo je prvi put nakon deset godina da predsjednik Hrvatske posjećuje Mostar i Hrvate Hercegovine. Josipović je svojim autoritetom, svojim postupcima i ponašanjem pokazao da Hrvati u BiH mogu imati apsolutnu potporu Republike Hrvatske u riješavanju njihovih osnovnih problema u BiH, a to je suverenitet i jednakopravni status s druga dva naroda u BiH. Svi su bili suglasni u toj ocijeni da su Hrvati neravnopravni i on je obećao da će utjecati da se to promijeni. Temeljem raznih međunarodnih sporazuma, a budući je Hrvatska i supotpisnik Daytonskog sporazuma on ima i pravo i obvezu sudjelovati na takav način u političkom životu BiH, kazao je Jurišić.


Prije razgovora iza zatvorenih vrata s predstavnicima Kreševske šestorke o trenutačnoj situaciji u BiH i položaju Hrvata, Josipović je posjetio mostarski Aluminij. Ondje su ga čelnici tvrtke proveli kroz pogone, a kasnije mu priredili ručak.

Nakon razgovora s političkim predstavnicima Hrvata BiH, hrvatski će predsjednik posjetiti Sveučilište u Mostaru i na Filozofskom fakultetu održati predavanje i razgovarati sa studentima.

U 18.30 Josipović će otvoriti kulturnu manifestaciju Mostarsko proljeće kojoj je supokrovitelj s Predsjedništvom BiH.

(dnevnik.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi