RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izmjenama Izbornog zakona osigurati provedbu rezultata općih izbora 2018.

Napisano 24.05.2017. 23:37

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović susreo se s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijem.

Sugovornici su razgovarali o aktualnoj gospodarsko-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, bilateralnim odnosima dvije zemlje, te regionalnim prilikama.

Posebice su naglasili važnost unapređenja položaja Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda unutar institucionalnih struktura BiH. U tom dijelu izuzetno važnom su ocijenjene nužne izmjene izbornog zakona, kako bi se osigurali svi preduvjeti za nesmetanu provedbu rezultata općih izbora 2018. a time i političku stabilnost BiH. Složili su se kako to nije pravno-tehničko, već prvorazredno političko pitanje u odnosu na koje svi odgovorni politički subjekti pokazuju svoj odnos prema načelu konstitutivnosti, te ideji Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda.

Stoga se upravo na polju izborne problematike testira spremnost za unapređenje unutarnjih društveno-političkih odnosa, vladavine prava, temeljnih ustavnih i općih demokratskih načela u BiH, te u pogledu europske opredijeljenosti BiH.

Čović je još jednom iskazao uvjerenje da će BiH u ovoj godini, unatoč tehničkim i političkim izazovima, realizirati kandidacijski status sukladno master planu integriranja koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a da će na polju integracije u NATO napraviti potreban iskorak u pravcu ostvarivanja Akcijskog plana za članstvo.

Veleposlanik Del Vechio je iskazao punu političku i praktičnu potporu Republike Hrvatske naporima vlasti BiH u procesu integracije u EU, te uspješnom rješavanju svih unutarnjih pitanja koja predstavljaju prepreku na tom putu, stoji u priopćenju iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi