RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izvješća revizorskih kuća: Od Bijače do Međugorja je oprano više od 7 milijuna eura

Napisano 18.09.2014. 10:52
Autocesta

Brojke koje su oko gradnje dionice autoceste na koridoru Vc od Bijače do Zvirovića, odnosno poddionice od Kravica do Međugorja predstavili direktor Javnog poduzeća Autocesta, revizijski izvještaj kojiega su predstavili federalni revizori, ali i brojke objavljene na web stranici Autrocesta međusobno se ne poklapaju. Govore u jednome dijelu o povećanju troškova na dionici zbog kašnjenja u radovima i drugih nepredviđenih troškova te potpisivanja dodatnih aneksa s izvođačima ili nadzorom, dok pak direktor Karić tvrdi suprotno.

 

Zahtev Hrvata

Istodobno ukazao se minus od sedam milijuna, a sumnja se kako je upravo izvučen u cestrograditeljskim i izbornim ‘pothvatima’, pa se sada nakon revizijskih izvještaja, među kojima je i onaj financijera europskih financijskih kuća, pokušava vještački namiriti. A sumnja se da je upravo izvučeno sedam milijuna eura. Ravnatelj Autocesta tvrdi pak da su uštedjeli i da će taj novac otići za izgradnju pristupnih i regionalnih cesta što je pak sastavi dio projekta izgradnje autocesta koje nemaju smisla ako, kao u sadašnjem slučaju vode nigdje ili doslovno u makadam.

Radovi na ovoj dionici su započeti prije dvije godine, a sredstva osigurana daleko prije toga još tijekom 2009. godine u razgovorima s Europskom investicijskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj kada su tadašnji hrvatski dužnosnici, što se pokazalo iznimno važnim, Dragan Vrankić, Božo Ljubić i Vjekoslav Bevanda kao državni i federalni ministri na sastancima u Londonu inzistirali da u međunarodnom sporazumu stoji da će se cesta istodobno graditi u tri dijela, sjeveru, u središtu i na jugu kao uvjetu za kreditni aranžman.

 

Ukupno 83 milijuna

Da toga nije bilo, kao što je političko Sarajevo politiziralo izgradnju autoceste, izmišljajući probleme, u Hercegovini se cesta zasigurno još ne bi gradila. Pa ipak po Karićevim riječima u izgradnju poddionice Kravica – Zvirovići je uloženo 62 milijuna eura, što je 7 milijuna manje od planiranog iznosa. On kaže da će se ušteđena sredstva će se preusmjeriti na nastavak izgradnje koridora prema Mostaru. Sa ovih deset kilometara, Bosna i Hercegovina ima ukupno 72 kilometra završene autoceste, pohvalio se ravnatelj Karić. Istodobno pak na službenoj internetskoj stranici Autocesta u izvještaju koji objavljuje ovo javno poduzeće stoji da je ugovor o izgradnji ove poddionice potpisan 2012. godine s vrijednosti od 61.6 milijuna eura s konzorcijem kojega je predvodio konzorcij OHL Brno iz Češke. Taj iznos je u dva navrata prema službenom izvještaju na web stranici uvećan u dva navrata i to zbog probijanja roka za izvođenje radova. Zbog toga se konzultantskoj kući Roughton International Ltd Hampshire iz Velike Britanije povećan za 140.000 eura, a zatim je zbog dodatnih poslova potpisan još jedan aneks s povećanjem vrijednosti za pola milijuna eura, odnosno milijun maraka.

VL

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi