RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jedinstveni oko Kreševske deklaracije

Napisano 12.01.2010. 09:53

Kreševska petorkaPoložaj Hrvata u BiH bila je glavna tema razgovora predstavnika stranaka potpisnica Kreševske deklaracije u Kiseljaku. Sastanku su nazočili predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović, predsjednica HSS-NHI mr. sc. Ljiljana Lovrić, predsjednik HKDU Ivan Musa, dopredsjednik HDZ 1990. Rudo Vidović i predsjednik Glavnog stana HSP-a Žarko Pavlović.

Politički predstavnici bh Hrvata konstatirali su kako Hrvati nemaju jednaka prava kao drugi konstitutivni narodi te da se to može promijeniti isključivo ustavnim promjenema koje će i dalje zagovarati. Dogovorena je aktualizacija Kreševske deklaracije, tako što će se predsjednici stranaka potpisnica sastajati svakog prvog u mjesecu. Istaknuto je da bi bolji položaj hrvatskog naroda u BiH značio dobrobit i za sve ostale te da na sljedećim izborima neće dopustiti da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH biraju Bošnjaci.

Predstavnici pet stranaka potpisnica Kreševske deklaracije ocijenili su u Kiseljaku da do ustavnih promjena u BiH neće ni doći ako se do veljače ne učini nešto na ovom pitanju, jer se nijedna stranka nakon veljače ne želi upuštati u razgovore zbog općih izbora. Na konferenciji za novinare nakon sastanka "Kreševske petorke" istaknuto je da hrvatske stranke imaju apsolutno jedinstven stav o ustavnim promjenama u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović naglasio je da više vjeruje u mogućnost da se o Ustavu razgovara nakon općih izbora 2010. godine. On je poručio da će nazočiti pregovorima, ako ih bude, i da će se svim silama boriti da Bošnjaci ponovo ne izaberu hrvatskog člana Predsjedništva. "Naše političko djelovanje, ukoliko se ne promijeni Ustav BiH mora ići u tom smjeru da motivira sve hrvatske birače da pokažemo da nas ima u BiH i da smo u stanju izabrati svog člana Predsjedništva, kakav god da je, u ovom trenutku", naglasio je dr. Čović.

Predsjednik HSS-NHI-a Ljiljana Lovrić rekla je novinarima da je na sastanku još jednom istaknuto da Hrvati u BiH nisu ravnopravni sa ostalim narodima na svim razinama vlasti. "Da bi se riješilo nešto, nije potrebna samo jedna ruka nego i ruke Bošnjaka i Srba. Da bi se neka pitanja riješila, moraju to podržati i ona druga dvojica, posebno Bošnjaci. Samo ako je Hrvatima u BiH dobro i samo ako su Hrvati u BiH zadovoljni i sretni, onda će biti i svi ostali", rekla je Lovrićeva.

Na sastanku u Kiseljaku zaključeno je da se predstavnici stranaka potpisnica Kreševske deklaracije od sada sastaju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Jedna od točaka dnevnog reda bila je organiziranje hrvatskog foruma, ali zbog složenosti tematike, zaključeno je da razgovor o ovom pitanju bude nastavljen na narednom sastanku koji bi trebao biti održan 1. veljače, u organizaciji HKDU-a.

HDZ BiH



Nema komentara

Anketa

Ustavi