RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josić jedini od 50 načelnika koji je podnio ostavku zbog kandidature

Napisano 21.10.2014. 09:52
Željko Josić

Javnost u Posavskoj županiji iznenadila je informacija da je načelnik općine Domaljevac-Šamac Željko Josić podnio ostavku na dužnost načelnika. Josić je na općinskim izborima 2008.godine voljom birača izabran za načelnika općine Domaljevac-Šamac, da bi na izborima 2012. njegov mandat potvrđen za još četiri godine. Međutim, na polovini drugog mandata, a s početkom izborne kampanje za opće izbore 2014. u BiH, Josić je podnio ostavku na mjesto načelnika općine.

 

Svjestan rizika

- Kad sam ispred HDZ-a 1990. kandidiran za nositelja liste za Skupštinu Posavske županije, s početkom izborne kampanje kuvertirao sam ostavku kako bi se izbjegle sve moguće kalkulacije nakon izbora. Moja ostavka je izraz odgovornosti prema biračima i svim građanima općine Domaljevac-Šamac, aktivirana je 12. listopada, danom održavanja izbora, dakle prije nego što su bili poznati izborni rezultati. Poznato je da se u FBiH skoro 50 općinskih načelnika kandidiralo na raznorazne pozicije na općim izborima, a ja sam jedini načelnik koji je ostavku podnio unaprijed, ne čekajući rezultate izbora. Dakle, bio sam svjestan rizika jer da nisam dobio povjerenje građana za zastupničku poziciju, tad bih završio na Zavodu za zapošljavanje, naglasio je Željko Josić. Josić smatra kako je većina kandidata kalkulirala s mogućim scenarijima. Jedni su željeli da u slučaju neuspjeha zadrže poziciju načelnika kao sigurnu, a u slučaju uspjeha na izborima, načelnik bi ostao na svom mjestu i bio bi samo onaj koji je privukao glasove birača. U razgovoru o motivima svoje odluke, Josić ističe kako je procijenio da građani ne odobravaju kalkulacije, nego žele vjerodostojnost u kandidiranju za određene pozicije. Građani su u tome, kaže Josić, prepoznali ozbiljnost i odgovornost što potvrđuje više od 1700 glasova koliko je dobio kao nositelj liste za Skupštinu PŽ-a.

 

Dobra suradnja

- Građani su dali povjerenje koje možda nedostaje u političkom svijetu. Upravo je naša zadaća povratiti povjerenje u politiku jer je politika nakon izbora ona koja kreira institucije i vlast i koja će u sljedeće četiri godine upravljati sustavom koji treba služiti građanima. Dajući povjerenje strankama koje su ovdje sudjelovale u izbornoj utrci, građani su odlučili kako žele ostati na ovom području. E, sad je na strankama da iza sebe ostave konflikte i situacije u kojim će jedni druge isključivati, a da u rad uključe sve pozitivno u Posavskoj županiji jer nakon poplava građani ne žele političarenje i netoleranciju. Oni očekuju da mi koji smo dobili mandate pružimo ruku jedni drugima, uspostavimo dobru suradnju i da institucije vlasti budu na korist narodu, istaknuo je Josić i dodao kako nakon izbora očekuje nastavak dobre suradnje između općina i županije i uvažavanje svih razina vlasti. Institucije moraju surađivati i rješavati probleme ljudi stradalih u poplavama jer ne mogu ni općina ni županija živjeti svoj život same za sebe. Općina Domaljevac je primjer da treba uključiti mlade ljude u izrade programa obnove, da kreiraju i vode projekte jer to je formula uspjeha.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi