RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović: Bio sam mnogo veći optimist nego danas kad su u pitanju integracije BiH u EU

Napisano 03.08.2015. 13:07

“Na početku mog predsjedničkog mandata bio sam mnogo veći optimist nego danas kad su u pitanju integracije BiH u EU”, rekao je Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske i predsjednik novoosnovane političke opcije Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez.

“Danas smatram da ste mogli puno više učiniti. Stanje u BiH i vaša europska perspektiva ovise samo o vama, o vašoj politici i spremnosti da unutarnje probleme riješite na kvalitetan način”, rekao je Josipović za Nezavisne novine.

Govoreći o raskidanju sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, navodi kako je Slovenija odigrala nekorektno, protivno Arbitražnom sporazumu, protivno pravilima arbitraže.

– Danas Hrvatska nema razloga da podilazi nelegitimnim i nelegalnim potezima susjeda. Svjesni smo, sa Slovenijom nas mnogo toga veže i moramo učiniti sve da ova nesretna epizoda ne pokvari inače dobre susjedske odnose, kaže Josipović i dodaje kako će vjerojatno biti napetosti u međusobnim odnosima.

Obzirom da je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme došlo do jačanja nacionalnih naboja, a isto se primijeti i u BiH, Srbiji i drugim zemljama regije, Josipović ističe kako povijest pokazuje da u kriznim situacijama, posebno kada je riječ o siromašenju ljudi, jača nacionalizam.

– Sigurno, važno je i kako se postavljaju političari, nastoje li doista riješiti društvene probleme ili podlegnu napasti da pažnju javnosti prebace na traženje neprijatelja. A radikalizam i mržnja nisu nikada donijeli dobro ljudima i državama, pojašnjava on.

Na upit može li se “Oluja” proslaviti, a da ničija osjećanja ne budu povrijeđena, kaže kako je za Hrvatsku “Oluja” povijesni događaj, jer je značila konačno oslobođenje zemlje od okupacije, nakon puno žrtava, puno razaranja.

– S druge strane, zaista su na ovaj ili onaj način stradali mnogi naši sugrađani Srbi. Proslava “Oluje”, o tome sam mnogo govorio, treba biti takva da možemo reći kako smo nakon pobjede u ratu pobijedili i u miru. Pod tim mislim da “Oluju” treba slaviti kao važan dan povijesti, uz pruženu ruku i onima koji su bili na drugoj strani. “Oluja” mora slaviti mir, biti dan kada ćemo slaviti pobjedu i naše branitelje, ali i odati počast svim nevinim žrtvama. Proslava bi trebala biti integrativne naravi, takva da potvrdi kako je u Domovinskom ratu izborena sloboda za sve naše građane, ističe između ostalog Josipović.

Na upit prati li situaciju u BiH i je li optimist da bi BiH mogla zakoračiti putem EU integracija, Josipović kaže kako ne za.

– Na početku mandata, 2010. i 2011. bio sam veliki optimist, veći nego danas. Danas smatram da ste mogli mnogo više učiniti. Stanje u BiH i vaša europska perspektiva ovisi samo o vama, o vašoj politici i spremnosti da unutarnje probleme riješite na kvalitetan način. Možda će Europa otvoriti vrata i prije nego što zapravo budete spremni na to. Ali, ključ su unutarnje reforme i spremnost političara sva tri konstitutivna naroda da nađu zajednički jezik. Zaista, Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, uključivši i članstvo u EU, naglasio je Josipović.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi