RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović u Parlamentu BiH

Napisano 15.04.2010. 05:23

"Došao sam ovdje iskazati punu podršku Republike Hrvatske europskoj i euroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine i ponuditi naše partnerstvo", kazao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović obraćajući se zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu. 
 
Istaknuo je da Hrvatska snažno i bez rezerve podupire BiH na putu prema NATO-u i Europskoj uniji i spremna je pružiti svaku pomoć.
 
"Kao članica Sjevernoatlantskog saveza, Hrvatska danas snažno podupire napredovanje BiH prema članstvu kroz prve korake u Akcijskom planu za članstvo (MAP), a tako će biti i ubuduće. Došlo je novo doba, doba koje traži novu politiku. Umjesto nekadašnjih sukoba i konfrontacija, na putu BiH u EU i NATO, imat ćete punu i bezrezervnu podršku i pomoć Republike Hrvatske",  naglasio je predsjednik Josipović.
 
Osvrnuvši se na prošlost, kazao je da su politike koje su devedesetih – bilo iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti – vjerovale da je rješenje za BiH – podjela, posijale su u BiH, ali i u svojim zemljama zlosretno sjeme.
 
"Zavedeni su narodi i pojedinci požnjeli rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji, a ovdje u BiH ostavili za sobom rastrgano tkivo jednog nedvojbeno posebnog društvenog i kulturnoga bića utemeljenog na multietničnosti i multikonfesionalnosti.
 
Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče.
 
Došlo je novo doba, doba u kojemu odlučno treba prepoznati pogreške prijašnjih vremena, i hrabro kročiti novim putem, putem koji će trajno u regiji donijeti mir, stabilnost i prosperitet",  naglasio  je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prije govora u bosanskohercegovačkom parlamentu Špirić se susreo s članovima Predsjedništva BiH. I tom prigodom naglasio je snažnu potporu Hrvatske euroatlanskom putu BiH.


Josipović i Inzko: Priča o razdruživanju mora prestati

Hrvatski predsjednik Josipović susreo se danas i s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom

Upoznajući hrvatskog predsjednika o razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik i specijalni predstavnik je rekao da je veliki broj potrebnih reformi, koje su dio programa europske integracije, stavljen na čekanje zbog očito nedovoljne posvećenosti političkih lidera u BiH.

Sugovornici su se u potpunosti složili da je suverenitet Bosne i Hercegovine neupitan i svaka priča o razdruživanju ili otcjepljenju entiteta neprihvatljiva je i mora prestati. Međunarodna zajednica je opredijeljena i odlučna pomoći ovoj zemlji da krene naprijed i ostvari stabilnost i prosperitet, ali lideri u ovoj zemlji moraju pokazati isto takvo opredjeljenje i istu takvu odlučnost. Inzko je, također, zahvalio Hrvatskoj i hrvatskim vlastima na podršci Bosni i Hercegovini.

“Što se tiče europske integracije, Hrvatska je lider u regiji i pokazala je u mnogo navrata da je voljna podijeliti svoje iskustvo s Bosnom i Hercegovinom”, rekao je visoki predstavnik.. “Dobrosusjedski odnosi su način kako ići naprijed i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu”, dodao je.

Vrankić organizirao ručak

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić je, uime Vijeća ministara BiH, bio domaćin službenog ručka, organiziranog u čast predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Vrankić i Josipović su razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji te odnosima između dviju zemalja. Konstatirano je da postoji dobra suradnja između BiH i Hrvatske, ali da treba rješavati i otvorena pitanja.

Na službenom ručku su, uime BiH, bili i ministri: civilnih poslova Sredoje Nović, za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović, pravde Bariša Čolak, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević i veleposlanik BiH u Hrvatskoj Vladimir Raspudić.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vrankić je jutros, u sarajevskoj zračnoj luci, dočekao predsjednika Hrvatske Josipovića, koji je stigao u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini

Josipović odao počast ubijenoj djeci Sarajeva

predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović položio je danas vijenac s cvijećem i odao dužno poštovanje ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva od 1992. do 1995. godine.
 
Hrvatski predsjednik Josipović srdačno se pozdravio i s građanima Sarajeva koji su trenutke nakon tog čina  iskoristili da s njim razmijene nekoliko riječi dobrodošlice.
 
 Prema protokolu za danas je planiran i Josipovićev susret s visokim predstavnikom u BiH.

Špirić napao Josipovića i njegov posjet nazavo turističkim

No, kako što ni jučerašnja posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića BiH, odnosno Mostaru nije prošla bez iznenađenja, koje mu je priredio predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, optuživši Srbiju da ne doprinosi regionalnoj suradnji jer je osudila nevinog čovjeka Iliju Jurišića i jer je na njezin zahtijev u Londonu uhićen Ejup Ganić ni današnja Josipovićeva posjeta BiH ne prolazi u idiličnoj atmosferi. Zato se ovaj put potrudio, premijer BiH Nikola Špirić, koji se, nimalo dipolamtskim riječnikom, obrušio na Josipovića,

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Šprić, koji se nije susreso s hrvatskim predsjednikom, jer je za taj posjet kako je rekao saznao "prije dva dana", pa je Josipoviću domaćin na službenom ručku biti dopremijer Dragan Vrankić, zamjerio je hrvatskom predsjedniku što neće posjetiti i stratište Srba u BiH, kad već posjećuje stratišta Hrvata i Bošnjaka u Ahmićima i Križančevu selu.

On je uoči današnje posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića izjavio da će se uspjeh njegove politike u regiji mjeriti prema načinu rješavanja problema Srba u Hrvatskoj iz koje su "Srbi protjerani kao narod da bi se vratili kao nacionalna manjina ".

"Garancija dobre politike Josipovića kada su Srbi u BiH u pitanju jeste da pomogne Srbima u Hrvatskoj i po tome ćemo mjeriti njegov uspjeh", izjavio je Špirić Srni.

Predsjedatelj Vijeća ministara kritizirao je organizaciju Josipovićeve posjete BiH tijekom koje je predviđen dolazak na stratište Hrvata i na stratište Bošnjaka, ali ne i posjeta stratištu Srba u BiH.

"Doći u BiH i posjetiti stratišta gdje su stradali Hrvati i muslimani, a ne posjetiti recimo srpsko stratište u Dobrovoljačkoj gdje je počinjen veliki zločin znači da se Josipoviću Srbi priviđaju samo u počasnom stroju i to je formula na koju ja na ovoj funkciji ne pristajem ", poručio je Špirić.

"Uvijek je dobro da važni političari dolaze u BiH i žao mi je što neću razgovarati s Josipović, ali organizacija ove krnje državne posjete govori o tome da BiH može biti slučajna ili usputna stanica nekim političarima i čini mi se da je ovdje riječ o stranačkoj posjeti SDP-a SDP-u ", ocijenio je Špirić.

"Od možda najbolje ideje, taj će posjet imati krnje domete. Mnogo je manifestacija, a malo suštine i bojim se da će dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u BiH poprimiti oblike turističke posjete", zaključio je u izjavi Srni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

S Tadićem će posjetiti Jasenovac

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervju splitskoj Slobodnoj dalmaciji izjavio je kako će se u petak sastati sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, a "razmatramo možda i neki paket vezan uz Jasenovac". -Vidjet ćemo, dodao je.

Posjet Vitezu, Ahmićima i Križančevu selu

Sutra prijepodne predviđen je posjet hrvatskog predsjednika Josipovića Vitezu i susreti s tamošnjim lokalnim političkim dužnosnicima i gospodarstvenicima, te s hrvatskim dužnosnicima u institucijama Republike Srpske.

Potom će izaslanstvo s predsjednikom Josipovićem na čelu posjetiti Ahmiće i na poprištu velikog zločina nad Bošnjacima iz 1993. odati počast, a iz Ahmića će se uputiti u 20-ak kilometara udaljeno Križančevo Selo i odati počast hrvatskim civilima koje su u rujnu 1993. ubili pripadnici bošnjačkih snaga. Predsjednik Josipović u Križančevu će Selu potom dati izjavu za novinare, s osvrtom na vlastite dojmove o oba mjesta na kojima su počinjeni zločini tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

Medijsko iskrivljavanje humane geste

Zanimljivo je i kako su pojedini mediji u BiH i regiji iskrivljeno najavili Josipovićevu posjetu Ahmićima i Križančevu selu. Tim posjetama hrvatski predsjednik želi se pokloniti i hrvatskim i bošnjačkim žrtavama ratnog sukoba, no u pojedinim je medijima naglašeni publicitet dat Ahmićima, a posjet Križančevu selu spomenut je tek usput, u jednoj rečenici.

Posjet mostarskom sajmu, Sveučilištu, Aluminiju,..


Hrvatski predsjednik zatim će u Mostaru posjetiti Mostarski sajam, tvornicu Aluminij i sastati se s čelnicima političkih stranaka u hrvatskom konzulatu. Također će posjetiti Sveučilište u Mostaru i porazgovarati s tamošnjim studentima, a navečer će otvoriti manifestaciju Mostarsko proljeće, čiji je supokrovitelj.

(/dnevnik.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi