RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Joso Marković: Reorganizirati Ministarstvo branitelja FBiH

Napisano 22.10.2014. 20:35
Joso Marković

Ministar branitelja u Vladi Posavske županije Joso Marković u proteklom je mandatnom razdoblju bio pred velikim izazovima kako odgovoriti svim braniteljskim zahtjevima i određenim problemima koji su pratili rad Ministarstva osobito na relaciji mjerodavnog Federalnog ministarstva. Javnost je želio upozoriti na katastrofalnu situaciju i uništena prava branitelja HVO-a što su prouzročili potezi federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza.

 

Posavska županija jedna je od malobrojnih koje imaju Zakon o dopunskim pravima branitelja. Što je taj Zakon donio?

Posavska županija je 2008. donijela Zakon o dopunskim pravima branitelja i tim zakonom nastojali smo amortizirati i ublažiti težak položaj onih branitelja koji nisu zaposleni i nemaju mirovinu, ali i branitelja s niskim primanjima koji imaju višečlane obitelji i teško žive. U Zakonu je predviđeno pet braniteljskih prava koja se financiraju iz granta za branitelje pri Vladi PŽ, a to su pomoć u slučaju smrti branitelja i člana obitelji nezaposlenog branitelja, sufinanciranje banjskog liječenja, jednokratne novčane pomoći, sufinanciranje visokog obrazovanja za studente koji studiraju na prostoru županije i zdravstveno osiguranje.

 

Značajno je povećanje granta za branitelje od 3% izdvajanja iz proračuna PŽ. Je li to pomoglo?

Unazad nekoliko godina bilo je puno problema, budući da smo pogođeni nepravdom u raspodjeli javnih prihoda što je trpjela cijela županija, pa tako branitelji. Primjerice, samo početkom ove godine imali smo oko 250.000 KM duga prema braniteljima na temelju spomenutih prava. Na svu sreću došlo je do izmjene tog koeficijenta i u srpnju do primjene novog pa smo u dva rebalansa popravili naš grant i on sada iznosi 820.000 KM, dakle u odnosu na prošlu godinu povećan je 100 posto, pa do kraja godine planiramo sanirati navedeni minus prema braniteljima. Na posljednjem zasjedanju Skupštine PŽ u ovom sazivu uslijedila je izmjena i dopuna ovog zakona, a najvažnije je da smo predvidjeli da je grant za branitelje minimalno 3% od izvornih prihoda PŽ-a, što znači da bi grant za branitelje sljedeće godine trebao biti od 900.000 do milijun KM. Smatram da bi taj iznos bio dovoljan za prava predviđena Zakonom o dopunskim pravima branitelja za oko 9000 branitelja koliko ih je u našoj županiji.

 

U poplavama koje su iza nas branitelji su odigrali važnu ulogu. Gdje je njihovo mjesto u obnovi koja je još uvijek aktualna?

Kada govorimo o poplavama, treba istaknuti da je braniteljska populacija ponovno bila na prvim linijama, tj. na Savskom nasipu od Grebnica do Kopanica. Nažalost, braniteljska populacija je u velikoj mjeri i stradala od poplava, ali je bila na visini slavne povijesti iz Domovinskog rata. Ponovno se dogodilo zajedništvo koje smo imali u ratu i da nismo bili na najtežim lokacijama na nasipu, uvjeren sam doživjeli bismo još veću katastrofu. Posebno sam ponosan i zahvalan braniteljima i našoj mladeži koji su pokazali da se na njih i sutra možemo osloniti u bilo kojim kriznim situacijama. Zbog toga ćemo s ovim grantom najviše pomagati braniteljima koji su poplavljeni.

 

Kakvo je stanje s trajnim pravima branitelja?

Kad su u pitanju trajna prava branitelja, treba naglasiti da brigu o tome vodi Federalno ministarstvo branitelja. Unazad četiri godine SDP-ova vlast s ministrom Zukanom Helezom napravila je katastrofalnu situaciju i devastirala prava branitelja HVO-a. Smatram da je ovdje posrijedi organizirana politika dijela bošnjačkog vodstva koja želi osiromašiti hrvatski narod pa stoga “udara” po braniteljima. Želi kriminalizirati Domovinski rat i u konačnici, moje je mišljenje, želi nas raseliti s ovih prostora imajući u vidu da su financije najvažnije u svakom segmentu života. Naglasit ću da su do 2000. na federalnoj razini bila dva fonda, armijski i HVO-a, i tada je raspodjela novca bila u omjeru 1:3 u korist armijskog dijela. Međutim, dolaskom ‘platformaške’ SDP-ove Vlade, dva fonda spojena su u jedan i donošenjem Zakona o reviziji omjer je doveden na 1:7. Čak postoji strah da bi taj omjer raspodjele novca mogao biti 1:10 u korist Armije BiH ako se provede nova odluka o izmjeni Zakona o pravima branitelja.

 

Imate li informaciju koliko je branitelja izvedeno iz prava tijekom proteklog mandata?

U Županijskom ministarstvu nemamo uvid u broj branitelja koji su izvedeni iz prava za vrijeme Helezova mandata jer svugdje nailazimo na zatvorena vrata i bez odgovora. U Federalnom ministarstvu je zaposleno tek nekoliko Hrvata na nižim razinama kojih se ništa ne pita. Pomoćniku ministra za vojne evidencije, generalu Martinu Frančeševiću je zaključan ured i spriječen pristup radnom mjestu. Sve ovo treba potkrijepiti činjenicom da ministar Zukan Helez ne poštuje i ne provodi presude Ustavnog i Vrhovnog suda, selektivno i nezakonito provodi reviziju branitelja pa u velikoj većini pripadnicima HVO-a ukida invalidnine, mirovine i naknade po osnovi odličja.

 

Zastupate stav da je neophodna reorganizacija Federalnog ministarstva branitelja. Zašto?

Stav županijskih ministara iz reda hrvatskog naroda i predstavnika temeljnih udruga HVO-a je da se Federalno ministarstvo branitelja reorganizira u prijelaznom razdoblju dok se ne riješi nacionalno pitanje Hrvata u BiH. Dok se ne urade ustavne promjene, da se naprave dvije uprave, jednu za HVO i drugu za armijski dio. Također, tražimo da u tom razdoblju omjer podjele novca bude 1:3, dakle onim omjerom branitelja kojim je završio rat. Stoga je potrebno naglasiti da je u ratu bilo 320.000 branitelja, od toga 240.000 Armije BiH, a 80.000 pripadnika HVO-a. Naš prijedlog je upućen Domu naroda Parlamenta FBiH, no ako ne bude išlo, onda ćemo tražiti da ministar branitelja u Vladi FBiH bude Hrvat.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi