RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jurišić pisao Englishu: Sarajevo i Banja Luka ne čuju glas razuma iz Mostara

Napisano 29.01.2010. 12:30

Jurišić-English

Predsjednik HSP-a Dapić- Jurišić Zvonko Jurišić uputio je pismo američkom veleposlaniku u BiH Charlesu Englishu u kojem obrazlaže zbog čega je nužno organizirati novu međunarodnu konferenciju o Bih pod nazivom Dayton 2. U pismu stoji:

Vaša ekselencijo,
Ponukan izrazito lošim ustavno-pravnim položajem u kojem se trenutačno nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, djelovanjem i retorikom bh. političkih elita koji nas vraćaju u prošlost, zastojem Bosne i Hercegovine u brojnim reformama, zastoju na putu euroatlantskih integracija, te sve lošijim standardom stanovnika Bosne i Hercegovine, ovim putem Vam se obraćam kako bih Vas upoznao s inicijativom Hrvatske stranke prava o sazivanju nove međunarodne konferencije o Bosni i Hercegovini.

Aneks 4 daytonskog mirovnog sporazuma koji danas ima funkciju ustava Bosne i Hercegovine 15 godina nakon potpisivanja mirovnoga sporazuma ne daje odgovore na mnogobrojna pitanja. U teškim ratnim vremenima tijekom 90-ih bio je nužni kompromis koji je zaustavo rat i daljnja stradanja napaćenih građana i naroda u Bosni i Hercegovini. Uloga zemlje koju predstavljate u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenih Američkih Država je nemjerljiva i zbog toga svaki građanin ove zemlje to itekako cijeni i ne zaboravlja.

Pred Bosnom i Hercegovinom je novo vrijeme i novi izazovi koji traže posve nove ustavne okvire. Umjesto Aneksa mirovnog sporazuma, Bosni i Hercegovini je potreban Ustav. Strategiju koju je promicala američka administracija, a koja je zapravo najlogičnija za Bosnu i Hercegovinu, temeljenu na dijalogu bosanskohercegovačkih političkih elita, nažalost sudionici pregovora su u potpunosti izigrali i zanemarili. Trenutačni status quo koji je na snazi u Bosni i Hercegovini ovu zemlju vraća u vremena za koja smo mislili da su iza nas: od ratno-huškačke retorike do prijetnji referendumima o odcjepljenju iz Bosne i Hercegovine. Nažalost posljedice takve destruktivne politike ponajviše trpe građani. U kolektivnom smislu najveće žrtve takvoga odnosa na relaciji Sarajevo-Banjaluka su Hrvati.

Unatoč tome što su čelnici najutjecajnijih hrvatskih stranaka u BiH donijeli dokument naziva Kreševska deklaracija, a u kojemu se poziva na dijalog i donošenje novoga ustava, zahtjevi Hrvata u BiH se potpuno marginaliziraju i cijeli rasplet bh. krize svodi se na već spomenutu relaciju Sarajevo-Banjaluka. I dok bošnjačka politička elita zagovara u europskim okvirima zastarjeli unitaristički model, dotle srpska politička elita zagovara, po državu također destruktivni, model rušenja države. Cijelo to vrijeme predstavnici hrvatskih stranaka nude novu nadu za našu domovinu - politiku srednjega puta! Riječ je o politici koja se zasniva na zagovaranju izvornoga federalizma koji je na snazi u ostalim višenacionalnim i višejezičnim europskim državama, a čemu bi Bosna i Hercegovina upravo trebala težiti. Nažalost glas razuma koji posljednjih godina dopire iz Mostara ne nailazi na plodno tlo ni u Sarajevu ni u Banjaluci, ali ni kod dijela predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Umjesto politike dijaloga, razuma i napretka u Bosni Hercegovini je na djelu zakon jačega, koji rezultira sustavnim nadglasavanjem Hrvata u entitetskim i državnim institucijama vlasti. Sve to ima za posljedicu sustavno siromašenje hrvatskih područja u BiH, prelijevanje novca iz hrvatskih u bošnjačka područja, zastojima privatizacije uspješnih poduzeća na većinskim hrvatskim područjima, razvlašćivanjima županija, sustavnim zatiranjem prava na hrvatski jezik u sklopu Javnoga RTV servisa, po Hrvate nepravednim mostarskim statutom... Takvo ponašanje političkih elita u Sarajevu i Banjaluci, žao mi je što to moram konstatirati, vodi nas raspadu Bosne i Hercegovine; nekom novom ambisu iz kojega čini se nema povratka. 

Upravo zbog toga jasno je da domaće političke elite ne mogu postići ni minimalan konsenzus oko strateških pitanja po Bosnu u Hercegovinu i njezine narode i građane. Zbog toga je Hrvatska stranka prava pokrenula inicijativu i širu raspravu u bosanskohercegovačkoj javnosti o sazivanju nove međunarodne konferencije za Bosnu i Hercegovinu - kolokvijalno nazvanoj Dayton II.  Čini se da je upravo to jedini način koji bi se omogućio opstanak Bosne i Hercegovine kao samoodržive i funkcionalne zemlje tri ravnopravna i suverena naroda te svih njezinih građana.  

“Odvažnost nade” naziv je knjige Baracka Obame, predsjednika države koju predstavljate u Bosni i Hercegovini. Upravo u toj knjizi knjizi predsjednik Obama iznosi svoja politička uvjerenja i potiče nas da ne gubimo vjeru u nepopustljivi optimizam koji nas oduvijek određuje i koji je naša najbolja nada na putu napretka. Iako je narod kojemu pripadam po brojnosti malen odvažili smo se nadati u bolju budućnost – budućnost koja će i Hrvatima omogućiti ravnopravnost sa ostala dva naroda u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini.

Nadam se i ovim putem Vas srdačno pozivam na što skoriji zajednički sastanak kako bih Vas pobliže upoznao s inicijativom o međunarodnoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu, stoji na kraju pisma predsjednika HSP-a američkom veleposlaniku u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi