RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamarko: BiH i Hrvati naš prvorazredni interes, spremni smo pomoći

Napisano 03.05.2016. 20:18

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko izjavio je u utorak u Ivanici u pograničnom mjestu nedaleko Dubrovnika da je Bosna i Hercegovina prvorazredni interes Republike Hrvatske te izrazio očekivanje da će se gospodarski oporavak kojega proživljava Hrvatska odraziti na kvalitetu življenja u BiH i tamošnjih Hrvata.

"BiH je naš prvorazredni prometni, gospodarski i sigurnosni interes. Apsolutno smo za tu gradnju mostova, a pogotovo za podizanje kvalitete života", rekao je Karamarko koji se s izaslanstvom Vlade, Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovnika susreo s hrvatskim članom Predsjedništva Draganom Čovićem i izaslanstvom iz BiH. Pri tome je Karamarko istaknuo da je Hrvatska spremna pomoći kako bi se povećala kvaliteta života ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno Hrvata koji su u toj zemlji konstitutivni narod.

"Hrvatska je pred gospodarskim oporavkom. Vjerujemo da će se to na neki način pretočiti i na BiH. Jednostavno moramo se boriti za kvalitetu života", dodao je je prvi potpredsjednik Vlade. Naveo je i kako s predstavnicima vlasti iz BiH želi razgovarati i o tome kako zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi. Karamarko je upitan o gradnji mosta na Savi kod Svilaja dodao da je potrebno graditi 'mostove u svakom pogledu, onom slikovitom smislu, ali i stvarnom'.

"Mi smo susjedi i upućeni na BiH", rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izrazio je očekivanje da će Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH uskoro naložiti izgradnju važnih infrastrukturnih projekata poput mosta na Savi kod Svilaja, ali i osuvremenjivanja graničnih prijelaza kod Ivanice i Doljanima između dvije države.

"Imamo puno problema u komunikaciji koje možemo olakšati. Želimo stvoriti ambijent za ulaganja ovdje, ali i olakšati život ljudima koji ovdje žive, te otvoriti vrata svima onima koji vide ovdje budućnost", rekao je Čović.

Pri tome je istaknuo kako Ivanica i općina Ravno, koji su nadomak Dubrovnika, imaju puno neiskorištenih potencijala poput špilje Vjetrenice koja će danas ponovno biti otvorena za posjetitelje. "Otvara se jedna ogromna mogućnost za razvoj ovoga kraja. Raduje me da u Ivanici, a i u Ravnom s otvaranjem špilje Vjetrenice otvorit će se vrata svima onima koji žele vidjeti bogatstvo podzemlja", rekao je Čović.

Upitan hoće li poduprijeti imenovanje Daniela Markića za ravnatelja SOA-e, Karamarko u Ravnom nije želio komentirati.

"Ja sam došao tu u BiH i već sam dosta to iskomunicirao", pojasnio je Karamarko.


Nema komentara

Anketa

Ustavi