RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamarko na obljetnici osnutka HRHB: BiH neće u EU i NATO dok Hrvati ne budu jednakopravni

Napisano 29.08.2014. 08:19
Karamarko - Čović

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održana je Svečana akademija u povodu 21. obljetnice uspostave Hrvatske republike Herceg Bosne. Svečanoj akademiju nazočili su predsjednici HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko, hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti, hrvatski akademici, gospodarstvenici, branitelji i brojne druge osobe iz javnog života. Među prisutnim bio je i jedan od dužnosnika SDP-a Milan Lovrić, koji je kao načelnik općine Čitluk bio jedan od osnivača Hrvatske republike Herceg Bosne, prenosi Hrvatski Medijski Servis

Svečanu akademiju izravno je prenosila internetske televizije HDZ BiH

 

Šoljić: Naši neprijatelji i oni gori od njih

Na početku svečanosti prikazan je kratki dokumentarni film o upostavi Hrvatskie republike Herceg Bosne, nakon čega se skupu obratio predsjednik HZ HB Vlado Šoljić

-Tamo gdje je Herceg Bosna djelovala Hrvati su ostali opstali. Hrvati su, međutim danas naravnopravni u BiH i to nitko više ne osoprva ni u BiH ni u svjetskim centrima moći.Puno je pokaztelja da se nije odustalo od namjere da Hrvatima drugi biraju predstavnike, kazao je Šoljić te dodao: -Onima koji Hrvatima biraju predstavnike poručujem da su oni naši neprijatelji i da su nemoralni, a našima koji na to pristaju moramo reći da su gori od njih, kazao je Šoljić.

Predsjednik HDZ Hrvatske Tomislav Karamarko sudjelovao je i na svečanoj sjednici u povodu 24. obljetnice osnutka HDZ BiH

 

Raguž: Owen je Izetbegoviću rekao “namirite se na račun Hrvata”

Na svečanoj akadamiji govorio je i predsjednik Domumantacijskog centra Domovinskog rata Herceg Bosne Željko Raguž. Raguž je iznio podatak o broju prognanih Hrvata u BiH, ističući kako ih je više progano s prostora pod kontrolom Armije BiH (170.000) nego Vojske Republike Srpske(142.000). Kazao je i kako je u svojoj knjizi bošnjački akademik Muhamad Filipović, koji je za sebe rekao da je bio Alijin diplomat kazao kako je tadašnji europski posrednik lord David Owen Izetbegoviću rekao nakon što su Srbi zauzeli velik dio područja koja su nastanjivali Bošnjaci - namirite se na račun Hrvata”. Izetbegović ga je očito poslušao i time se može objasniti agresija Armije BiH na hrvatska područja u Središnjoj Bosni i plan da se zauzme područje doline Neretve do mora, kazao je Raguž.

Predsjednik udruženja dragovoljaca domovinskog rata Herceg Bosne Nikica Tomić kazao je da dragovoljci daju potporu “onima koji su s nama i uz nas da nam se nikad više ne dogode Lijanovići, Komšići, Jurišići, Alijanse i Platforme.

 

Karamarko: Neće BiH u EU i NATO dok Hrvati ne budu ravnopravni

Predsjednik HDZ Hrvatske Tomislav Karamarako rekao je kako je Herceg Bosna bila u funkciji obrane egzistencije Hrvata i njihovog opstanka na njihovim stoljetnim ognjištima u BiH

-BiH je domovina i hrvatskog naroda i nitko nas ovdje neće smatrati manjinom, nitko nas neće smatrati viškom niti sanjati BiH bez Hrvata. Hrvatsko pitanje je integralno. Nema riješenog hrvatskog pitanja u Hrvatskoj, ako nije riješeno pitanje naše subraće, naših sunarodnjaka u BiH. Moramo imati isti odnos prema Hrvatima u BiH, kakav su imali bh. Hrvati prema Hrvatskoj kad se branila njena neovisnost i sloboda. Osjetit će te taj novi impuls Hrvatske prema vama kad dođemo na vlast. Vi niste samo naša ustavna obveza, vi ste naša emotivna obveza, mi smo jedno tijelo i kad netko to tijelo udari na jedno mjesto boli cijelo tijelo, kazao je Karmarko.

Karamarko je poručio onima koji nisu shvatili težinu trenutka, koji nisu shvatili da svoje materijalne stranačke interese trebaju staviti u funkciju interesa hrvatskog naroda doživjet će osudu povijesti.

- Danas postoji nekoliko pogubnih ideja za BiH jedna je separatizam. Jedan je narod dobio svoju jedinicu etničkim čišćenjem, a drugi je proces majorizacije Hrvate. Vaše jedinstvo je jamstvo da to neće uspijeti. Mi nismo tu da vam budemo tutori, da dolazite u Zagreb po svoje mišljenje, već da vam budemo suport. Mi smo članica EU i koristit ćemo to da pomognemo Hrvatima u BiH. Budućnost BiH je u EU u NATO-u. BiH će biti u EU i NATO, ali tek kad druga dva naroda pomognu Hrvatima da postanu jednakopravni, bez toga BiH neće ući u EU.

Kažu u Zagrebu nećemo se petljati u unutarnje odnose u BiH, a pola Europe se petlja u unutarnje odnose, e ja poručujem da ćemo se petljati jer BiH je druga domovina hrvatskog naroda, kazao je Karamarko.

 

Čović: Pogriješili su oni koji misle da će Hrvati za 50 godina nestati

Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović pojedinačno je izgovorio imena svih haških optuženika dužnosnika Herceg Bosne te poručio:

-I mnogi drugi dragi da ne nabrajam dalje koji nosite  križ,  peremo li mi ruke od vas. Tko se još sjeća kad su još oni mnogi iz Središnje Bosne otišl i kad se vratili koliko su osjetili nepravde sudova kako se danas odnosimo prema njima, zapitao se Čović te dodao: neka ova obljetnica bude povod drugačijeg razmišljanja, o svima ovdje ponaosob spomenutim. Vi ste dovoljno dali za hrvatski narod, vaš križ je toliko težak da nitko od vas nema pravo tražiti da vas dalje razvlačimo. Naša obaveza je da vam pomognemo naša obaveza je da prenesemo to na naše mlade ljude kako bi mogli dostojanstveno proslavljati druge obljetnice

BiH i hrvatski narod, po Čovićevim riječima, su strateški interes Hrvatske, ne samo obaveza nego strateški interes.

-Herceg Bosna je ugrađena u BiH ikao je neke to stid reći kako je nastala BiH a šta imamo danas. Uvjeren sam da smo našli jedan izlaz, a to je Hrvatski narodni sabor kao pokušaj uvezivanja svih onih koji će na isti način hvaliti BiH bez obzira na nesavršenost i boriti se za hrvatsko nacionalno pitanje u BiH to je danas HNS. Ja sam duboko uvjeren da oni koji su promišljali malo drugačijui BiH vjerujući da dva entiteta je dovoljan prostor da se treći mora seliti, da su promašili. Oni koji su vjerovali da će za 50 godina nestati hrvatskog naroda su pogriješili. Ima još onih koji vjeruju da hrvatski narod ima mogućnost ostvariti svoju apsolutno jednakopravnost, kazao je Čović.

Po njegovom mišljenju federalizacija BiH treba riješiti pitanje hrvatskog nacionalnog ponosa i interesa u BiH, apsolutne neupitne nedvosmislene jednakopravnost svih naroda i građana BiH.

-Duboko vjerujem da će vrijeme koje je ispred nas otvoriti oči onima iz međunarodnih institucija ali jednako tako i  predstavnicima drugih dvaju naroda da realizamo jedno drugačije uređenje koje će u osnovi štititi BiH da se svi osjećaju apsolutno komontno i ranvopravno živeći jedni pored drugih. Ali vjerujem da ćemo naći onoga pozitivnog vrijednog što vrijedi baštiniti da mi i oni koji će doći iza nas da znamo to vrednovati i cjeniti ne perući ruke od svojih veličina i velikana nego upravo šaljući jasnu poruku da trebamo definitivno riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH. Takva BiH može tražiti euroatlatski put i mi želimo te integracije prije svih drugih, ali to nam nitko neće pokloniti ako mi nemamo dovoljno mudrosti snage pa i poslije ovih izbora ne pošaljemo jednu jasnu poruku objedinjenosti, onda se nemamo čemu nadati, onda smo i mi oprali ruke od svake naše žrtve, kazao je Čović.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi