RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: Bošnjaci se ne žele odreći luksuza da Hrvatima biraju predstavnike

Napisano 18.01.2018. 23:33

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u Bosni i Hercegovini i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bio je gost Dnevnika TV1, prenosi Dnevnik.ba.

Komentirao je posjetu Kolinde Grabar Kitarović osvrnuvši se na marginalnu skupinu bošnjačkih radikala koja je prosvjedovala pred Ambasadom Republike Hrvatske. Rekao je da njen posjet neće relaksirati odnose Hrvatske i BiH. "Glupo je prozivati tajnicu glavnog tajnika NATO saveza za proruski utjecaj", rekao je Karamatić na pitanje voditelja o relaksaciji odnosa ove dvije zemlje. 

Karamatić smatra i kako je potrebno graditi dobre odnose i s Hrvatskom i sa Srbijom i s Crnom Gorom. Na pitanje voditelja o tome tko najviše koči Izborni zakon, Karamatić smatra da se teško dogovoriti kad nema sugovornika. "Dio kolega iz bošnjačkih stranaka se ne želi odreći tog luksuza da Hrvatima bira predstavnike", smatra Karamatić. 

Ima nade

Karamatić je rekao da ipak ima nade za novi Izborni zakon. Istaknuo je da u neformalnom razgovoru s bošnjačkim političarima iščitaje činjenicu da se njih većina slaže oko toga da Bošnjaci Hrvatima ne trebaju birati predstavnike, a kao pozitivnu stvar je naveo i malo jači angažman međunarodne zajednice oko Izbornog zakona. Treba i Bošnjake razumjeti, smatra Karamatić: "Bošnjaci imaju jedan strah od podjele države, Srbi oko nestanka Republike Srpske, a Hrvati oko ponovnog nametanja predstavnika što se i dogodilo nekoliko puta u povijesti". rekao je Karamatić. "Imamo dvije - tri stvari koje trebamo usuglasiti i sve smo riješili", kaže Karamatić.

Pelješki most

Priča o Pelješkom mostu je unutarnja stvar Hrvatske. "Za koga tu radi HDZ BiH, za hrvatsku stranu, za HNS ili za Republiku Hrvatsku"; pitao je voditelj. Karamatić smatra da loša vlast i bošnjački politički mainstream guraju probleme poput Pelješkog mosta, revizije tužbe Srbije i tome slično. "Dok su na vlasti stranke koje smatraju uspjehom to što se asfaltiralo 10 metara trotoara, imat ćemo lošu bošnjačku politiku, a uzročno - posljedično i srpsku i bošnjaču, ljudi u vlasti se brinu oko toga kako će njihovi kumovi izvoziti meso u Tursku", kaže Karamatić.

Nova apelacija

Na pitanje voditelja o novoj apelaciji koju je uputila predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto o načinu izbora izaslanika iz pojedinih županija Karamatić je rekao kako "Dom naroda nije dom županija" i da to treba svima biti jasno, na ovaj ili onaj način. 

Cijelo gostovanje pogledajte u videoprilogu: 

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi