RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: Hrvati neće plaćati RTV pristojbu, neovisno kako se prikupljala

Napisano 27.05.2015. 14:52
Mario Karamatić

Nismo smislili bolji način za demokratski dijalog od javnih RTV servisa, zato je važno osigurati njihovo ne samo odgovarajuće nego i dugoročno stabilno financiranje, kazao je danas specijalni izaslanik generalnog direktora Europske radiodifuzne unije (EBU) Boris Bergant.

On je danas u Sarajevu razgovarao s članovima Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naglasivši da su javni servisi posebni u načinu funkcioniranja i razlikuju se od svake druge proizvodne djelatnosti.

Podvukao je kako tamo rade kreativni ljudi koji trebaju promovirati kulturu svoje zemlje i prezentirati njezino stvaralaštvo. Oni nisu dužni samo informirati o političkoj situaciji u zemlji, iako je i to važno, te ne mogu biti servis jednih protiv drugih.

Istaknuo je kako je naplata RTV pristojbe koja je uspostavljana ranije funkcionirala dobro, ali vremena su se promijenila i stanovništvo više nije vezano za fiksnu telefoniju zbog čega je važno postići dogovor o drugačijem načinu naplaćivanja RTV pristojbe.

Iznio je stav da mu je jasno kako ovo nije jedini problem BiH, ali je naglasio da se radi o sustavnom problemu i problemu odgovarajućeg razvoja demokracije.

Član Komisije Mario Karamatić (HSS) podsjetio je da je sadašnji zakon o RTV pristojbi nametnuo visoki predstavnik i taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, naglašavajući da pad naplate RTV pristojbe nije zbog nekorištenja fiksne telefonije nego zbog sve većeg broja Hrvata koji odbijaju plaćati RTV pristojbu.

Najavio je kako Hrvati neće plaćati RTV pristojbu bez obzira na koji način se ona prikuplja, sve dok FTV ima ovakav program. Smatra da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sead Kadić (SDA) kazao je kako nova parlamentarna većina ima razumijevanja o ovom pitanju izražavajući nadu da će se usvojiti potrebne izmjene zakona i omogućiti rješavanje nagomilanih problema.

Na sastanku s članovima Komisije razgovaralo se i o procesu digitalizacije za koji je evidentno da će kasniti te je Karamatić tražio da se BiH nakon 17. lipnja, koji je rok za prelazak na digitalno emitiranje, ne ukine analogni sustav.

Bergant je izrazio žaljenje što BiH neće završiti proces digitalizacije do tog datuma te je naglasio da ukoliko zemlje okruženja pređu potpuno na digitalno emitiranje, a BiH ostane na analognom sustavu, to će biti problem jer će ometati frekvencije drugih zemalja.

– To nije politički problem. Stanovništvo susjednih zemalja bit će nezadovoljno jer ne može koristiti benefite uspostavljenog digitalnog signala, a bh. stanovništvo će biti nezadovoljno jer taj sustav još nije uspostavljen, zaključio je Bergant.

Fena/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi