RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karamatić: Ignoriranjem Hrvata BiH će ostati samo tamni vilajet u srcu Europe

Napisano 30.08.2015. 15:52

Gospodine Karamatiću nekada ste žarili i palili hercegovačkim internetskim medijima, pitamo gdje ste nestali, zašto ste se ušutali, poznato je da ste bili najaktivnija hrvatska stranka prije uspostavljanja platforme na virtualnom općilištu Bosne i Hercegovine? Gdje je HSS,gdje ste vi? Nismo se ušutali, razlog što nas ima manje po medijima je što sada imamo prigodu djelovati institucionalno u Domu naroda parlamenta BiH. Na žalost, hrvatskih medija u Sarajevu nema tako da vrlo mali broj informacija o našem radu, to jest prijedlozima i inicijativama dođe u hrvatske medije. Bošnjački mediji nas očekivano ignoriraju koliko god je to moguće ali im to ide sve teže i teže.

 

Jeste li zadovoljni radom HNS-a?

Iskreno nisam. HNS je napravio povijesni iskorak okupivši manje više sve hrvatske stranke koje na bilo kojoj razini u BiH imaju zastupnike ali samo to nije dovoljno. Vrijeme je za novi iskorak u komu bi HNS postao krovno političko tijelo BiH Hrvata i preuzeo punu političku odgovornost za svoj narod. Ukoliko do toga ne dođe ne vidim previše smisla samo u povremenim slanjima priopćenja.

Bili ste u pregovaračkom timu HNS-a prilikom sklapanja vlasti na državnoj razini. Što je se dogovorilo tada, i možete li nam reći što je se od dogovorenog učinilo na razini Federacije i na razini države?

Ukratko, dogovorilo se puno a učinilo malo. Glavni razlog slabe provedbe dogovorenoga leži u uvlačenju Komšićevoga DF-a od strane SDA u koaliciju na federalnoj i državnoj razini. Kao što znate koalicija se raspala prije nego je i počela s radom. Ne vidim neke mogućnosti otvaranja bilo kakvih pozitivnih procesa kako u Federaciji tako ni u BiH bez stabilne većine u Parlamentima. Po momu osobnom mišljenju stabilnost i provedbu svega onoga što smo dogovorili može osigurati jedino jak koalicijski partner i tu u budućnosti vidim isključivo SBB gospodina Fahrudnia Radončića. Sve ostalo je avantura koja nema budućnosti.

 

Gospodine Karamatiću, kako gubitnički mentalitet BiH koji svoje različitosti koristi za sukobe, optuživanja, preokrenuti u pobjednički mentalitet, što mislite što je razlog nemoći Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika, gdje je ključ problema?

Ključ problema se nalazi u Sarajevu u glavama sarajevskih političkih moćnika. Onoga trenutka kada te političke kreature shvate da ne mogu i nikada neće moći određivati drugim narodima tko će ih predstavljati, samo zato što je taj netko poslušan sarajevskim begovima, te uvaže kako je ovo zemlja tri ravnopravna naroda možemo krenuti naprijed. Ukoliko to ne budu mogli ili htjeli razumjeti ova zemlja nema budućnosti.

 

Ustavne promjene i hrvatsko pitanje?

 

Dio međunarodne zajednice, a i naši koalicijski partneri iz SDA uporno ponavljaju ideju kako sada treba ići sa ekonomskim reformama a kasnije bi se kao trebali baviti Ustavom i pitanjem ravnopravnosti Hrvata. Uvjeravam vas kako stranke HNS-a, u prvom redu HSS i HDZ BiH na to neće i ne smiju pristati. Rješenje svih problema u BiH leži u tomu da svi narodi u BiH trebaju biti ravnopravni. O ravnopravnosti ne možemo pregovarati, ili smo ravnopravni ili nismo. U ovom slučaju nismo i to moramo promijeniti prije kraja ovoga mandatnog perioda, to jest u iduće dvije godine.

 

Prepuni su mediji članaka o odlasku cijelih obitelji, mladih i školovanih iz BiH, možete li nam reći što sadašnja vlast u Federaciji, Županijama, i državi čini da bi motivirali na ostanak?

Vlast ne čini ništa. Na razini Federacije vlast trenutno nema većinu u Parlamentu, na razini države također teško funkcionira zbog koalicijskih odnosa a identičan slučaj je i u pojedinim Županijama. U Županijama koje nisu opterećene koalicijskim odnosima vlast je očito dovoljna sama sebi i ne pokazuje neku naročitu brigu za narod.

 

Najavljeni referendum u RS-u, molimo objasnite nam na koji način i kako trebaju reagirati politički predstavnici Hrvata u ovom slučaju?

Referendum je o Sudu i Tužiteljstvu BiH a Hrvati ne mogu biti zadovoljni radom istoga. Po mome mišljenu raspravu o Sudu i Tužiteljstvu treba vratiti u Parlament te donijeti novi Zakon o VSTV-u. Ovaj Zakon koji je trenutno na snazi nikada nisu potvrdili Parlamenti nego je kao većina stvari koja je nakaradna u BiH nametnut od strane OHR-a i Visokog predstavnika. U tomu slučaju ne bi bilo potrebe za Referendumom.

 

Veliki je šok BiH mljekara reakcijom Hrvatske i zabranom izvoza mlijeka iz BiH u EU, što se dogodilo i zašto?

Republika Hrvatska se nebrojeno puta dokazala kao veliki prijatelj BiH i cijelo vrijeme je upravo Hrvatska ta koja snažno podupire euroatlantski put BiH često na svoju štetu. Na žalost ovdje se ponovo moram vratiti na priču o koalicijama. U Saboru RH svoje sabornike imaju HDZ BiH i HSS. U EU Parlamentu svoje zastupnike imaju HDZ BiH i HSS. Prilikom cijeloga procesa dobivanja mogućosti izvoza mlijeka u EU naši koalicijski partneri iz SDA i SDS-a nam se nisu obratili niti su iskoristili mogućnost lobiranja u Saboru RH i EU parlamentu preko stranaka HNS-a, to jest HSS-a i HDZ-a i dogodilo se to što se dogodilo.

Javnost mora znati kako Bosna i Hercegovina već godinu i pol dana zavlači Republiku Hrvatsku oko “Tradicijskih kvota”. Naime, jedno od pravila EU je da se izvozne kvote koje je neka zemlja imala prilikom ulaska u EU i dalje poštuju. Slovenija je to učinila za Hrvatsku, Hrvatska je to učinila za Sloveniju, Bosna i Hercegovina to nije učinila za Hrvatsku. Bosna i Hercegovina ima i neke obveze a jedna od njih je da se određene tradicijske kvote hrvatskog izvoza u BiH od prije 2013. i dalje poštuju. U svjetlu ove informacije ovaj potez RH nije iznenađujući.

S druge strane moram napomenuti ulogu i RH a i hrvatskih zastupnika u EU Parlamentu, navlastito gospođice Marijane Petir kada su ogromnim zalaganjem i lobiranjem uspjeli osigurati izvoz krumpira iz BiH u EU. Izvoz krumpira je dokaz što se može postići lobiranjem, a izvoz mlijeka je dokaz što se postiže bahatošću tzv. BiH vlasti.

Upravo ova dva primjera pokazuju što Bosna i Hercegovina može biti. Hrvati u BiH mogu biti lokomotiva koja će snažno povući BiH u EU a ignoriranjem Hrvata BiH će ostati samo tamni vilajet u srcu Europe.

 

Jeste li u suradnji HSS-om Hrvatske?

Sa HSS-om Republike Hrvatske imamo partnerske odnose I HSS RH je u punom smislu te riječi naša sestrinska stranka.

 

I na kraju, koliko ste zadovoljni radom HSS-a?

Uvijek može bolje. Nakon potresa unutar HSS-a koje smo imali pod utjecajem ubačenih prosarajevskih elemenata i nakon lustracije koju smo proveli stranka se stabilizirala i nastavila put koji su zacrtali Stjepan Radić i Vladko Maček. To je put koji vodi prema samo jednom cilju, pune ravnopravnosti svih Hrvata na cijelom teritoriju BiH.

Posusje-online.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi