RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljačani i ove godine uspješniji od Fojničana

Napisano 22.04.2014. 11:39
Kiseljačani i ove godine uspješniji od Fojničana

Uskrs je u Lepeničkoj dolini posljednja više od dva desetljeća nezamisliv bez turnira u kojemu se ekipe Kiseljaka i Fojnice natječu u tomu tko ima tvrđa jaja. Susret vječitih rivala ekipa Fojnice i Kiseljaka održan je na uskrsnu nedjelju u motelu Zigi u naselju Han Ploča u Kiseljaku, a pobijedili su Kiseljačani. Poraženima nije ostalo niti jedno čitavo jaje, a pobjednici su ih uspjeli sačuvati ukupno 64. Sudionici kažu bila je to tijesna pobjeda kao i svake godine. Obje ekipe imale su po 19 natjecatelja, a svaki od njih 30 jaja. Pobjednik je ona ekipa koja na kraju ima više čitavih jaja, ili jednostavno rečeno tvrđa jaja.

Turnir u tucanju jaja između Kiseljačana i Fojničana postao je dio uskršnje tradicije ovog kraja koji se njeguje cijelu godinu.

"Jaja za turnir skupljamo cijelu godinu", kaže Žarko Tuka iz Kiseljaka. Priča o tomu da je važno sudjelovati, a ne i pobijediti u ovom slučaju "ne drži vodu".

Važno nam je pobijediti. Ja sam bio čak i na olimpijskim igrama, ali vjerujte da mi je pobjeda na ovom turniru po važnosti odmah nakon olimpijade", kaže Fojničanin Branko Stanić Krepo, inače dugogodišnji natjecatelj u teakwondou.

Turnir u tucanja jaja između Kiseljačana i Fojničana događaj je koji okuplja sve naraštaje. Najstariji sudionik je osamdesetgodišnji Jure Tuka iz Kiseljaka koji se prisjetio kako se Uskrs u Kiseljaku slavio nekad.

"Dok sam ja bio dijete, jaje je bilo pravo bogatstvo. Cijelo selo obojilo bi tek jednu školjku. Danas ipak živimo u obilju svega, a ja sam prije par godina obojio 1200 jaja", ispričao je Tuka.

Njega kao i druge starije sudionike turnira u tucanju jaja između Kiseljačana i Fojničana raduje brojnost mladih koji pažljivo prate turnir te se tako i sami pripremaju za okršaj jamčeći tako da ova tradicija stara više od dva desetljeća, ima budućnost.

(artinfo.ba/ap) 


Nema komentara

Anketa

Ustavi