RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak: Bošnjački mediji proizveli incident tamo gdje ga nije bilo

Napisano 31.07.2014. 10:20

Neki bošnjački mediji ovih su dana objavili senzacionalističku vijest o tomu kako je Bošnjacima zabranjeno igrati na malonogometnom turniru u Lepenici. Pozvali su se na izjave članova kluba „Bilj-Mar“ iz Nove Bile, kluba multietničkog sastava i kako navode jedne od najkvalitetnijih malonogometnih momčadi u središnjoj Bosni.
Kompetencije za potvrditi, a ni opovrgnuti kvalitet igre ekipe „Bilj-Mar“ nemam te se ne bih upuštala ni u kakve stručne ocjene. To ostavljam sportskim znalcima. To što je ekipa multietnička, također ne bih komentirala. Srećom, nisu jedini, pa nisu nikakvo čudo zbog toga!

No, jednu činjenicu ne mogu prešutjeti. Medijski senzacionalizam. Naime, kao novinarka prva sam se zaputila u Lepenicu ispitati navodne uvrede na nacionalnoj osnovi. Najprije sam se susrela s Goranom Markovićem, članom neformalne skupine građana koja je ove godine organizirala 36 tradicionalni i 20 memorijalni turnir Vlatko Marković Mance. Pokojni Mance Goranov je stric. Goran je za optužbe „Bilj-Mar“-a znao, ali im nije želio pridavati poseban značaj iz razloga što u njima nije našao trunku istine.

Objasnio mi je pravila turnira, turnira koji je memorijalni već dva desetljeća, a na takvim je turnirima koji su pozivnoga karaktera nepisano pravilo da igrači drugih nacionalnosti ne mogu igrati. Jednostavno, još nije vrijeme da na turniru u spomen na poginulog hrvatskog branitelja zaigraju oni koji pripadaju narodu od čijeg je metka branitelj stradao. Ilustracije radi, zamislimo obrnutu situaciju. Malonogometnu ekipu u kojoj igraju i Hrvati na turniru za poginulog šehida. Bošnjački bi mediji, barem većina, to opisala kao provokaciju, zar ne?

„Mi smo dečkima iz Druge bojne koji ujedno igraju i za Bilj-Mar to lijepo objasnili. Oni su to prihvatili sasvim normalno, a budući da momčad s kojom su trebali igrat, ekipa HDZ 1990 nije imala dovoljno igrača, susret je ionako riješen u njihovu korist, rezultatom 3:0. Ova situacija je riješena bez ijednog povišenog tona, a kamoli uvrede po bilo kojoj osnovi“, kazao nam je Goran Marković koji kaže da postoje brojni svjedoci koji bi potvrdili ovakav razvoj događaja.

Njega potvrđuje i član ekipe HDZ 1990 Ivica Bilić iz Lepenice. „Vjerujte da nikakvih uvreda na nacionalnoj osnovi nije bilo ni na terenu, a niti izvan njega. Zašto to netko izmišlja meni ni nikomu iz Lepenice nije jasno. Vjerujem da takva priča ima neku sasvim drugu, nama nejasnu pozadinu“, kaže Bilić.

Malonogometni turnir u Lepenici ima još jedno nepisano pravilo. Na njemu ne mogu sudjelovati profesionalni igrači. Ime jednog od njih, Kristijana Pantića iz Novog Travnika, inače pripadnika Oružanih snaga BiH, predstavnici kluba „Bilj-Mar“ navode kao osobu koja je članove ovog kluba bošnjačke nacionalnosti, vrijeđala na nacionalnoj osnovi. Organizatori turnira za takve uvrede, kažu, nisu čuli. Oni nikoga nisu niti će ikad vrijeđati, ističu.

Turnir je njihov način odavanja počasti Vlatku Markoviću Mancetu, ali i svim poginulim hrvatskim braniteljima ovog kraja koji su nesebično žrtvovali svoje živote za obranu svojega, hrvatskog naroda. Možda baš u tomu leži razlog zbog kojeg su bošnjački mediji željeli ocrniti ovaj sportski događaj, vodeći se isključivo senzacionalizmom i nacionalizmom koji im nisu dozvolili čuti drugu stranu priče. Jer da su provjerili vidjeli bi da optužbe o uvredama na nacionalnoj osnovi jednostavno ne „drže priču“. No, nekim kolegama to nije važno. Važno je da je u pitanju Kiseljak, Hrvati i sjećanje na poginulog hrvatskog branitelja i eto prilike za raspirivanje međunacionalne mržnje. Bez i najmanjeg pokušaja saznati drugu stranu priče koja očito itekako postoji.

artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi