RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak: Obilježena 24. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Višnjica Gaju

Napisano 18.04.2017. 23:42

18. travnja 1993 godine datum je koji se zauvijek urezao u svijest Hrvata Kiseljaka jer tog je dana za žitelje ove srednjobosanske općine ali i brojne prognanike koji su u njoj pronašli utočište počela borba za goli opstanak koja je u konačnici plaćena s nekoliko stotina života hrvatskih branitelja i civila.

Spomenutog datuma tzv. Armija BiH krenula je s opsežnom akcijom presijecanja teritorija općine s ciljem lakšeg zauzimanja Kiseljaka, prisjetio se Miroslav Škoro, dragovoljac Domovinskog rata i koordinator Udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak. „Cilj je bio presijecanjem komunikacije zauzeti prostor općine Kiseljak i protjerati hrvatsko stanovništvo jednako kao što je to učinjeno u Kaknju, Varešu, Travniku, Bugojnu. U tomu su ih spriječili hrvatski branitelji, a kako svaki rat nosi žrtve, već prvog dana 18. travnja poginula su petorica naših branitelja, a mnoštvo ih je ranjeno. Već sutradan u istom mjestu Višnjica Gaju stradao je i 14 godišnji dječak Goran Drmač, civilna žrtva“, kazuje nam Škoro, piše Artinfo.ba.

Kiseljačka podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne, u Višnjica Gaju organizator je obilježavanja 24. obljetnice stradanja Hrvata u spomenutom mjestu, ujedno i početka napada tzv. Armije BiH na područje općine Kiseljak. Stradalim hrvatskim civilima i braniteljima koji su među prvim žrtvama Domovinskog rata u Kiseljaku, uz obitelji poginulih i članove Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka i Srednjobosanske županije poklonilo se i izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH predvođeno Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora SBŽ te Mladenom Mišurićem Ramljakom,načelnikom općine Kiseljak. Na obilježavanju obljetnice stradanja Hrvata u Višnjica Gaju bili su i pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u vojarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku.

Molitvu za duše Hrvata stradalih u Višnjica Gaju prije 24 godine kao i sve hrvatske žrtve Središnje Bosne na mjesnom groblju je predvodio don Jakov Pavlović, vojni kapelan. U svojoj propovijedi on je naglasio kako svaka žrtva pala u obrani svojega doma kao i nedužne civilne žrtve zaslužuju naše poštovanje, molitvu i zahvalnost što smo ostali svojim stoljetnim ognjištima. Nakon mise zadušnice u mjesnom groblju, izaslanstva stradalničkih i braniteljskih Udruga kao i dužnosnici HDZ BiH položili su vijence pred Spomen križem u Višnjica Gaju uz koje je postavljena i spomen ploča s prvim žrtvama agresije tzv. Armije BiH na općinu Kiseljak, žrtvama koje i 24 godine poslije vape za istinom i pravdom. Naime, za ubojstvo dječaka Gorana Drmača nitko nije odgovarao dok se o borbi hrvatskih branitelja za obranu svojih domova i naroda u Kiseljaku govori isključivo u negativnom kontekstu. „Da naši branitelji nisu uspjeli obraniti ovaj prostor nas Hrvata u Kiseljaku danas ne bi bilo“, poruka je s obilježavanja 24. obljetnice stradanja Hrvata u Višnjica Gaju i početka agresije tzv. Armije BiH na Kiseljak.


Nema komentara

Anketa

Ustavi