RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak: Obljetnica osnutka Brigade HVO-a "Josip ban Jelačić"

Napisano 21.12.2014. 21:57
Kiseljak: Obljetnica osnutka Brigade HVO-a

Polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku, molitvom za duše poginulih, posjetom spomen sobi te druženjem nekadašnjih pripadnika, u Kiseljaku je, u subotu 20. prosinca obilježena 22. obljetnica osnutka Brigade HVO "Josip ban Jelačić".

Obljetnica Brigade okupila je brojne bivše pripadnike ove postrojbe iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice te drugih srednjobosanskih općina iz kojoj su Hrvati protjerani u ratu. Pronalaskom utočišta u Kiseljaku postali su pripadnici Brigade. Pored bivših pripadnika, svečanosti u povodu 22. obljetnice okupile su i predstavnike Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općina Lepeničke doline i Srednjobosanske županije, hrvatske političke predstavnike iz središnje Bosne, pripadnike Oružanih snaga BiH koje danas čine i bivši pripadnici Brigade "Josip ban Jelačić".

Nakon dugo godina na proslavi obljetnice Brigade ove je godine bio i pukovnik Ivica Rajić, jedan od ratnih zapovjednika ove postrojbe, osuđen pred Haaškim sudom za ratne zločine nad Bošnjacima. Uz Rajića, na obljetnici Brigade bio je još jedan haaški osuđenik Dario Kordić. Iako osuđeni u Haagu, Hrvati središnje Bosne Rajića i Kordića smatraju herojima obrane ovih prostora te se nadaju da će povijest jednoga dana pokazati kako su se Hrvati središnje Bosne branili od daleko brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja, odnosno da i Hrvati središnje Bosne imaju svoju stranu priče o Domovinskom ratu koja nije zločinačka već isključivo obrambena.

Dokaz ovakvim tvrdnjama bivših pripadnika Brigade "Josip Ban Jelačić" su i 424 njezina poginula pripadnika. Kroz Brigadu su prošla 7022 hrvatska branitelja, a zahvaljujući njihovim nadljudskim naporima Kiseljak, Kreševo te dijelovi općine Fojnica koji su nakon progona Hrvata iz Fojnice u srpnju 1993. godine ostalo pod nadzorom HVO-a, nisu doživjeli sudbinu Vukovara ili Srebrenice. Naime, u 14 mjeseci potpunog okruženja, pripadnici Brigade "Josip ban Jelačić" držali su 100 kilometara crta obrane te su na taj način sačuvali živote 50 tisuća civila koliko ih se u ratu slilo na ovo područje.

"Bez Brigade 'Josip ban Jelačić' nas danas ovdje sasvim sigurno ne bi bilo. Bili bi pobijenili ili protjerani, a znamo kakvu sudbinu su doživjela mjesta iz kojih su Hrvati protjerani. Naš opstanak i ostanak u Lepeničkoj dolini svojim su životima platila 424 hrvatska branitelja pripadnika Brigade čijoj se žrtvi poklanjamo danas. Nama preživjelima, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u godini", kaže Mirko Rašo, predsjednik kiseljačke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB.

Istina o stradanju Hrvata Lepeničke doline do danas se ne zna ni u Sarajevu ni u Zagrebu, smatraju bivši pripadnici Brigade "Josip ban Jelačić" uvjereni da se ni Rajiću ni Kordiću ne bi sudilo ili ih se ne bi osudilo na drastične kazne da je bilo prilike da svijet dozna istinu i o stradanju Hrvata u Lepeničkoj dolini i središnjoj Bosni.

Artinfo.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi