RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak ostao bez jednog od prepoznatljivih poslijeratnih simbola

Napisano 31.07.2014. 09:57
Ostatci kiseljačke tržnice

Građevinski strojevi ovih su dana „gutaju“ posljednje ostatke kiseljačke tržnice, nakon rata jednog od prepoznatljivih simbola Kiseljaka. Na mjestu na kojemu strojevi ruše i odnose ostatke štandova, gradit će se stambeno-poslovni kompleks, potvrdili su nam u tvrtci „Bar- Floor“ , novom vlasniku zemljišta na kojemu je bila smještena kiseljačka tržnica. U gradnju spomenutog kompleksa „Bar- Floor“ namjerava uložiti oko 20 milijuna maraka. Prva faza realiziranja projekta uklanjanje je oko 50-ak štandova kiseljačke tržnice kako bi se iduće godine moglo krenuti s građevinskim radovima.

Većina trgovaca koji su držali štandove na tržnici, već su preselili u novi i moderan tržni centar koji ovih dana otvara svoja vrata pod okriljem Poslovnog centra „Tibra Pacific“ koji je u vlasništvu obitelji Brajković. Trgovci su dobili nove i daleko bolje uvjete rada, a Kiseljak moderan tržni centar kakvog dosad nije imao, a koji bi, priželjkuju trgovci, ali i ostali Kiseljačani, ovom mjestu mogao vratiti nekadašnji sjaj poznatog trgovinskog središta.

A za poslijeratni procvat trgovine u Kiseljaku zaslužna je upravo kiseljačka tržnica. Snalažljivi trgovci s hrvatskom putovnicom u džepu odmah nakon rata krenuli su u nabavku robe od Mađarske do Turske te je punudili žiteljima okolnih mjesta i gradova koji bi, posebno subotom, pohrlili u Kiseljak po nabavku odjeće, obuće i ostalih potrepština po povoljnim cijenama. I veletgrovcima je kiseljačka tržnica bila nezaobilazna destinacija te su robu preprodavali u svojim buticima i trgovinama. No, vremenom je tržnica prerasla u ruglo Kiseljaka. Trgovici su radili u vrlo teškim uvjetima, na plus 40 i na minus 30, bez sanitarnih čvorova i osnovnih higijenskih uvjeta. To je naravno utjecalo i na kupce koji su kupnju na tržnici zamijenili posjetom trgovačkim centrima koji su u međuvremenu otvarani po cijeloj BiH. Zanimljivo je da je baš u Kiseljaku većeg trgovačkog centra dosad nije bilo. Kiseljačani koji su dokazali da su sposobni trgovci dobili su priliku od Kiseljaka ponovno napraviti prepoznatljivo trgovinsko odredište, a kiseljačku tržnicu koja je od prepoznatljivog simbola prerasla u ruglo Kiseljaka, zauvijek pospremiti u povijest, zajedno s ostatcima štandova koje ovih dana uklanjaju građevinski strojevi tvrtke „Bar- Floor“.

Artinfo


Nema komentara

Anketa

Ustavi