RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Klub Bošnjaka: Politika NDH je bila zločin ali ne i genocid

Napisano 27.11.2015. 18:24

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) nije jučer podržalo odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon višesatne rasprave nije prihvaćen nijedan od četiri amandmana koje je na Deklaraciju podnio bošnjački klub. O ovom dokumentu u narednom razdoblju izjasnit će zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, potvrdila je u izjavi novinarima predsjedateljica Vijeća naroda Nada Tešanović.

Deklaracija o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata usvojena je u Narodnoj skupštini RS-a 22. studenog, a na taj dokument veto je stavio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, iznoseći primjedbe jer u Deklaraciji nije navedeno da su među stradalim bili i muslimani, ali i zbog činjenice da se tim dokumentom zadire u neke od nadležnosti države. Entitetski parlament je deklaraciju usvojio na inicijativu poslanika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića, koji naglašava da ovaj napad nije usmjeren ni protiv sadašnje Republike Hrvatske niti protiv bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH, već predstavlja politički napad. Napominje da je u obrazloženju deklaracije naveo i da su među stradalim i Bošnjaci i Hrvati antifašisti, a ne vjeruje da će je Ustavni sud RS razmatrati budući da se radi o političkom napadu. Za Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a cjelokupna deklaracija je sporna, a kako kaže Tomislav Tomljanović i sa stanovišta broja žrtava i kvalifikacije djela.

On je naveo da "govoriti danas o 700.000 žrtava nema smisla, jer se znanstvene institucije... , slažu da je bilo od 77.000 do 99.000“, dok se sadašnja Hrvatska ne može smatrati sljedbenicom NDH. Potpredsjedatelj Vijeća naroda Kemo Čamdžija je pojasnio da je Klub Bošnjaka amandmanima tražio da se u deklaraciji precizira da se ne radi o genocidu, već zločinu NDH, jer ga genocidom nije nazvala nijedna međunarodna instanca. Amandmanima su ukazali i da su u Deklaraciji izostavljeni stradali muslimani, kao i da se izmjeni formulacija "hrvatsko cvijeće“ za muslimane, a reagirali su i na zaključke u tom dokumentu. Čavić je u deklaraciji predložio da se "utvrdi i u razumnom roku od strane Republike Hrvatske isplati pravična odšteta žrtvama ovog genocida i njihovim potomcima“.

Ukoliko dogovora o ovoj deklaraciji ne bude na Zajedničkom komisiji, ona ide na konačno izjašnjavanje Ustavnom sudu RS.


Nema komentara

Anketa

Ustavi