RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Klub Hrvata podržava inicijativu bošnjačkog kluba za ocjenu ustavnosti općinskih obilježja u RS-u

Napisano 21.05.2010. 23:35
Grb Dervente

BANJALUKA - Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Tomislav Tomljanović podržava inicijativu bošnjačkog kluba za ocjenu ustavnosti obilježja u općinama u RS-u, jer ne odražavaju interese sva tri konstitutivna naroda. Kao takav primjer, Tomljanović je naveo Derventu, općinu iz koje dolazi, a koja u svojim simbolima ima “dvoglavog orla" odnosno dio nekadašnjeg grba RS-a, koji je kao neustavan osporio ranije Ustavni sud RS-a.

“S načelnikom te općine vodimo pregovore da se simboli promijene u redovnoj proceduri, ali nismo naišli na potporu. Ipak, očekujemo da će do toga doći drugim putem. Ako polazimo od odluke Ustvanog suda RS-a kojim je kao neustavan proglasio dosadašnji grb RS-a, a da on postoji u raznim varijacima u obilježjima lokalnih zajednica, to treba promijeniti”, rekao je Tomljanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Klub Bošnjaka tražio je ranije da Vijeće naroda RS-a, a ne pojedinačno klubovi, pokrene u Ustavnom sudu RS-a ocjenu ustavnosti obilježja općina u RS-u, ali to nisu podržali srpski delegati. Tomljanović smatra da bi bilo bolje da se ta pitanja ne rješavaju sudskim, već dogovorom u nadležnim institucijama, jer vjeruje da ima općina u RS-u u čijim simbolima se ne mogu prepoznati predstavnici nesrpskog naroda.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi