RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komšić: Ako HDZ dobije financije, upravljat će svim državnim resursima

Napisano 06.03.2015. 11:30
Željko Komšić

Jedini zahtjev Demokratske fronte u procesu formiranja vlasti jeste da se poštuju izborni rezultati. Uvjet HDZ-a je da ima veću razinu u vlasti nego što imaju izborni rezultat. Dobili smo više glasova od HDZ-a i ne želimo devalvirati ulogu naših glasača, kazao je sinoć predsjednik DF-a Željko Komšić u Dnevniku "D" FTV-a. On smatra da se u pregovorima za formiranje vlasti došlo u trenutnu poziciju zbog HDZ-a, iako je DF svjestan da su HDZ i SDA nezaobilazni faktor u tom procesu. Podvlači da DF ne želi ići u vlast ako se neće konkretno raditi, već samo fokusirati na ministarske ili direktorske pozicije.

Komšić podsjeća da je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović u početku bio dosta "tvrd" u stavu da HDZ-u pripada pet ministarskih pozicija, ali je Dragan Čović postavio zahtjev i za šestim ministarskim mjestom.

- Sporno u pregovorima postalo je Ministarstvo financija FBiH. Ako se HDZ-u da pozicija u tom ministarstvu, tada će HDZ i SNSD imati većinu u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje i Fiskalnom vijeću, čime će upravljati svim državnim resursima. Jer, to su tijela koja odlučuju o tijekovima novca, odnosno kako se javni novac prikuplja i kome usmjerava, kazao je on. Komšić je stava da HDZ i SDA šalju poruku kako DF može biti u vlasti, ali pod uvjetima koje postavljaju te dvije stranke. Podvlači da će DF podržati pronalazak novog partnera u formiranju vlasti i pravljenju manjinske vlade.

- Naravno da ćemo biti protiv svega što mislimo da je loše za BiH, ali zašto bi blokirali nužne procese, ustvrdio je on. Komentirajući hoće li se DF vratiti pregovorima za formiranje Federalne vlade, istaknuo je kako ta stranka "ne zna čemu treba da se vrati".

- Neka se HDZ i SDA dogovore šta oni u stvari hoće i neka kažu šta je to, podvukao je on. Komšić je kratko prokomentirao i mogućnost ujedinjenja ljevice u BiH, naglašavajući da to nije tako lak fizički proces, već da ovisi od tri ključne stvari - vanjskih uvjeta, unutarnjih odnosa u strankama i preciznog definiranja ideološke platforme takve ljevice.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi