RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

KOMŠIĆ NA OŽIVLJAVANJU HERCEG BOSNE!?

Napisano 22.03.2010. 20:00

MOSTAR - Sabor Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koji bi se trebao održati sredinom travnja, ostavio je i nekoliko otvorenih “škakljivih” pitanja, poput onoga hoće li na njemu sudjelovati i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić budući da je u Statutu ove udruge navedeno kako u Saboru sjede legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

Naravno, tu su i oni iz vjerskog, kulturnog i društvenog života, no dolazak hrvatskog člana Predsjedništva kao najbitnije političke dužnosti jednog naroda u državi, ostaje još uvijek upitan. Ipak, predsjednik ove udruge Vlado Šoljić potvrdio je za naš list kako je Komšiću zaista i upućena pozivnica. No, nitko nije mogao kazati hoće li se on odazvati, ali treba napomenuti kako je Komšić pozvan budući da je, bez obzira na sve, predstavnik hrvatskog naroda u krovnoj instituciji BiH.

Svakako će biti zanimljivo gledati na koji će način reagirati Komšić ukoliko se zaista i odazove te hoće li tom prilikom razgovarati s predstavnicima hrvatskih stranaka koje posljednjih mjeseci pokušavaju različitim kombinacijama onemogućiti ponovni gubitak mjesta člana Predsjedništva, odnosno njegovu pobjedu. 

Novac Herceg Bosne

Druga stvar na koju bi posebno trebalo obratiti pozornost su financijska sredstva, jer je jasno da ih ova udruga još uvijek posjeduje u značajnoj mjeri. Prema tvrdnjama predsjednika Hrvatskog zajedništva Herceg Bosne Petra Milića, ova udruga je nastala na osnovi novca koji je postojao na računu Hrvatske republike Herceg Bosne.
On misli kako je teško dati odgovor na pitanje jesu li potrošili sav novac ili su ga možda oročili i sada žive od kamata, kazavši kako ne može govoriti o nečemu o čemu nema saznanja.

Politički sukobi

No, više od novca politika je ta koja je u startu opterećivala rad ove udruge, koja je i zamišljena kao krovna institucija hrvatskog naroda u BiH.
- Kako bi se sačuvao neki identitet, osnovana je Udruga HZHB. Ipak, vidjelo se da i to ne funkcionira, jer je udruga sastavljena od političkih čelnika koji su dugi niz godina posvađani, naglasio je Milić, koji smatra da udruga stoga i nije funkcionirala na pravi način, a samim tim je onemogućeno i zadržavanje hrvatskog identiteta u situaciji u kojoj je Herceg Bosna prodana u Daytonu. Milić smatra kako je formiranjem Hrvatske samouprave stvoreno tijelo koje je preuzelo gotovo sve funkcije Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Na taj su način nastavljene igre među hrvatskim političkim moćnicima bez ikakve opće koristi, upozorio je Milić, koji stoga predlaže radikalnu promjenu Statuta ove udruge, kako bi ona napokon zaživjela punim kapacitetom. A da bi se to postiglo, udrugu treba rasteretiti političkog tereta koji nosi, jer se pokazalo da su politička prepucavanja među hrvatskim predstavnicima bacila ovu udrugu u zaborav.

Sve stranke dolaze

Inače, prema sadašnjim planovima, Sabor HZHB održat će se sredinom travnja, a glavni će mu cilj, poručili su organizatori, biti jačanje političke, kulturne, ali i ukupne nacionalne pozicije hrvatskog naroda u BiH u vrijeme kada se sve više govori o promjenama daytonskog uređenja BiH. Predviđeno je da na Saboru svaka stranka pošalje po dva izaslanika, a već se sada najavljuje kako bi Sabor HZHB trebao odgovoriti na svoju zadaću te pružiti jasnu poruku o tome kakva je uloga i budućnost hrvatskog naroda u ovoj državi.
No, posljednja prepucavanja hrvatskih političkih stranaka oko zajedničkog kandidata na predstojećim općim izborima, kao i sve oštrija kampanja u kojoj ne nedostaje napada jednih na druge, u startu će opteretiti mogućnosti uspjeha Sabora HZHB.

Piše: D. Pušić


Nema komentara

Anketa

Ustavi