RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komšić razočaran Izetbegovićem, Hrvati će još malo pa sami sebi birati predstavnike

Napisano 10.10.2015. 14:09

Lider Demokratske fronte i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Željko Komšić je u intervjuu za Patriju pojasnio trenutnu poziciju u kojoj se nalazi DF. On navodi da je Demokratska fronta dio vlasti na državnoj razini i dvije županije – Sarajevskoj i Zeničko-dobojskoj.

Razgovarali smo samo jednom i to na zahtjev nekih ljudi iz SDA, koje inače cijenim kao čestite i dobronamjerne ljude. Ne znam, a i nije me baš puno zanimalo, je li to bio osobni Izetbegovićev zahtjev.

Tom prilikom sam mu rekao, odnosno ponovio, da je Draganu Čoviću već dao sve što predstavlja ekonomsko-materijalnu osnovu i sve resurse na teritoriji nekadašnje Herceg Bosne, i da mu sada slijede čisti politički zahtjevi koji imaju za cilj da tu teritoriju nekadašnje Herceg Bosne, administrativno i institucionalno zaokruže.

To će se dogoditi kroz formu mehanizma koordinacije kojim će se županijama dati moć odlučivanja iz čisto državne nadležnosti, čime se županije izvode na političku scenu kao institucije koje imaju nadležnost u vanjskoj politici (pravo veta na sve odluke koje se donose u tom tijelu, a čime se zadire u oblast vanjske politike kao isključivo nadležnosti državnih institucija, jer kroz mehanizam koordinacije se realizira vanjska politika zemlje u procesu pridruživanja EU), kao i kroz izmjene Izbornog zakona kojima će Čović uvesti etničke izborne jedinice.

Formalno neće biti trećeg entiteta, ali praktično će postojati i bit će čak jači nego da formalno postoji. Nadam se da ne očekujem puno ako mislim da bi Izetbegović bar to trebao znati i shvatiti.

Predsjednik DF-a o ujedinjenju ljevice u BiH kaže da to “ide svojim tijekom, te da je najizvjesnije da SDP i DF već na lokalnim izborima izaći sa zajedničkim kandidatima za načelnike, ali s odvojenim listama”.

NAP/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi