RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Koridor 5C: Tunel kroz Prenj uštedio bi 300 milijuna eura

Napisano 26.07.2014. 15:48
Konjic - Mostar

Izgradnja dionice koridora Vc od Konjica do Mostara sjever mogla bi biti jeftinija za čak 300 milijuna eura, umjesto dosadašnjih 700 milijuna eura, koliko je predviđeno prema trenutnom planu gradnje korodira 5C na ovoj dionici, javlja bh. novinska agencija Patria.

Nametnuta Federalna vlada prihvatila je Informaciju o potrebi optimiziranja i povećanja fizibilnosti trase na dionici Konjic – Mostar sjever, koju je uputila državna kompanija Autoceste Federacije BiH, a u kojoj se navodi da bi probojem planine Prenj odnosno skraćivanjem ove dionice za oko 18 kilometara državi moglo ostati čak 300 milijuna eura od izgradnje ove dionice.

Ensad Karić, direktor Autocesta Federacije BiH kazao je za agenciju Patria kako su njihove pretpostavke da bi uz korištenje prirodnih pogodnosti terena i novih tehnoloških dostignuća u tunelogradnji za proboj kroz planinu Prenj, trasa korodira 5C od Konjica od Mostara sjever bila skraćena za 18 kilometara što bi ostvarilo uštede veće od 300 milijuna eura.

- To su naše grube pretpostavke – rekao je Karić.

- Odmah ćemo pristupiti detaljnijoj analizi i kroz nekoliko mjeseci ćemo imati točne pokazatelje koliko se može uštediti na ovoj dionici – dodao je on.

Ukoliko analize pokažu da je na ovoj dionici moguće uštediti, morat će doći do izmjene plana prostornog uređenje na ovoj dionici. No, Karić smatra da tome ništa ne bi smjelo biti prepreka. Federalni parlament morao bi podržati ovakvu odluku, jer ušteda od nekoliko stotina milijuna eura našoj zemlji značila bi mnogo, piše Patria.


Nema komentara

Anketa

Ustavi