RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kradljivac stoke u borbi za opstanak stranke, ne odustaje od pokušaja miniranja izbora zajedničkog kandidata hrvatskih stranaka?

Napisano 12.03.2010. 14:25
black adder

Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak otvoreno govori o zbivanjima i navodnom incidentu na posljednjem sastanku kreševske šestorke u Mostaru. On smatra da HDZ BiH neće pronaći kandidata za člana Predsjedništva BiH makar nudio i milijunske iznose za ovu dužnost. Jerko Lijanović smatra kako je test jedinstva “šestorke” na ispitu sredinom travnja.

- Što se zapravo događalo na zadnjem sastanku kreševske šestorke. Je li bilo incidenata između Vas i predstavnika HDZ-a BiH?
Našu diskusiju nisam doživio kao incident, samo sam upozorio HDZ BiH da je njihova nakana da kandidiraju hrvatskog člana Predsjedništva izdaja nacionalnih interesa hrvatskog naroda u BiH, te da će time postati sluge Željka Komšića, ponovno rasuti glasove Hrvata i osigurati da Željko Komšić pobjedi na izborima 3. listopada ove godine, kao što su to uradili i na prošlim izborima, zbog čega hrvatski narod trpi zadnje četiri godine. Kako je to predstavnik HDZ-a BiH doživio, ne znam.

- Iz nekih stranaka dolaze informacije kako ste upravo Vi mobitelom poslali jednom portalu u RH informaciju o incidentu pa se to kasnije proširilo i na druge medije?
Meni nije do incidenata, nego do ispravke nepravde prema hrvatskom narodu, koje je i previše u BiH. Član Predsjedništva je jako važna dužnost za Hrvate da bismo ponovno dopustili da imamo predsjednika kojeg nam je netko drugi izabrao.

- Opet iz nekih stranaka tvrde kako Vi rušite “šestorku” jer Vas neće podržati za člana Predsjedništva BiH, odnosno zbog toga što Vam zapravo ne odgovara zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH?
Stvari stoje upravo suprotno, ja sam osigurao mogućnost da ispravimo nepravdu prema hrvatskom narodu koja je napravljena na prošlim izborima, a izgleda da se HDZ BiH ponovno želi staviti u službu Željku Komšiću i kroz kandidaturu nekoga iz HDZ-a BiH za hrvatskog člana predsjedništva rasuti hrvatske glasove i osigurati nastavak nepravde prema hrvatskom narodu. Ako to HDZ BiH i odluči, vjerujem da neće moći naći kandidata koji će prihvatiti izdajničku ulogu u svom narodu, iako se priča o milijunskim brojkama koje bi dobio kandidat koji bi bio spreman preuzeti izdajničku ulogu.

- Postoji li jedinstvo unutar potpisnica Kreševske deklaracije ili se tu radi samo o bacanju prašine u oči Hrvatima, dok u praksi caruje nesloga i sukobi oko bitnih pitanja?
Nadam se da postoji i sve ću učiniti što je u mojoj moći da se jedinstvo očuva, jer je to preduvjet za bilo kakvo popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH, ali će se sve razotkriti na sljedećem sastanku 16. travnja, kada će biti domaćin HSP BiH.Tada ćemo znati hoće li HDZ BiH preuzeti izdajničku ulogu ili će se suzdržati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kako bismo napokon mogli početi ispravljati nepravdu koju hrvatski narod trpi već godinama.

- Iako do izbora ostaje još osam mjeseci, pomalo se zaoštrava politička situacija u BiH. Što se može tek očekivati najesen?
Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak nemamo namjeru zaoštravati bilo kakvu situaciju, nego želimo ponuditi rješenja za izlazak iz ove situacije. Apelirat ćemo i na druge stranke da ne zaoštravaju političku situaciju, nego da se koncentriramo što tko može učiniti u iduće četiri godine, kako bismo izvukli iz krize sve stanovnike BiH. Mi za izlazak iz krize imamo i kompetentne kandidate i program, i uvjereni smo da ćemo dobiti potporu.

Važno je da Hrvati izaberu

- Što mislite na koji način će se birati Predsjedništvo BiH, izravno ili možda u Parlamentu ako se provede odluka iz Strasbourga?

Bitno je da Hrvati većinski biraju svog člana Predsjedništva, hoće li to biti kroz jedan ili drugi model, manje je bitno.

Promjena politike

- Hoće li doći do važnijih promjena u vlasti nakon općih izbora?

Kako nama pokazatelji s terena govore, uvjereni smo da ćemo nastaviti kontinuirani rast koji se od izbora do izbora u proteklom razdoblju kreće oko 80 posto i koji će nam osigurati da preuzmemo dužnosti člana Predsjedništva i premijera vlade u BiH, kako bismo u potpunosti promijenili politiku etničkog konflikta koja je sada na sceni u BiH u politiku etničke suradnje. I kako bismo promijenili politiku siromaštvo u politiku ekonomskog razvoja. Vrijeme je da i hrvatski narod nakon dvadeset godina gubljenja političkih pozicija u BiH počne s povratom političke moći, što ćemo realizirati nakon općih izbora.

 

dnevni-list.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi