RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Krešić: Nezakonita prisluškivanja se događaju jer je Ministarstvo sigurnosti u stanju raspada

Napisano 20.09.2014. 19:16
Mijo Krešić

Nekadašnjeg zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića ne iznenađuju informacije o postojanju paralelnih struktura unutar institucija Bosne i Hercegovine koje ozbiljno remete njezino unutarnje povjerenje i vanjski ugled, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Prema onom što je rekao u intervju Večerenjem listu, rezultat je to složenih unutarnjih političkih problema i stanja krize koja vodi slabljenju sustava i pogoduje paralelnim strukturama koje žele zloupotrijebiti institucije sustava BiH. Time je dao naznačiti, iako tvrdi da nema druge konkretne informacije, kako je posljednja afera u Graničnoj policiji, gdje su otkriveni nelegalni prislušni uređaji, vrh ledenoga brijega.

-Čuo sam za postojanja takvih informacija. No, dok sam bio zamjenik ministra sigurnosti, izravno sam bio uključen u uspostavu sustava za zakonito presretanje komunikacija. I znam što je svakoj od policijskih agencija tada stavljeno na raspolaganje. Naravno, sama struktura sigurnosnih i policijskih agencija, a posebno je to izraženo na državnoj razini, pruža mogućnost paralelizma unutar tih institucija. Nažalost, te institucije u Bosni i Hercegovini su u dobroj mjeri izvan onoga što se zove profesionalno. Ja moram reći da se kroz institucije provlači određeni broj osoba koje nisu spremne obavljati dužnost do kraja profesionalno, te raditi i štititi interese države, institucija i građana sukladno zakonima države Bosne i Hercegovine, kazao je Krešić u intervju Večerenjem listu.

Otkrivanje ilegalnih prislušnih uređaja u središtu Granične policije BiH, po Krešićevom mišljenju, upućuje i na to da postoje vrlo aktivne paralelne strukture.

-Što je lošija politička klima i što je lošija ukupna situacija u Bosni i Hercegovini, ove strukture još više dobivaju na značaju i sve su jače. Tamo gdje sustav ne funkcionira ili gdje u krizi, te paralelne strukture traže svoj prostor. Činjenica je kako postoje određene interesne skupine koje žele paralelno kontrolirati institucije ili provesti aktivnosti, negdje se zakačiti na sustav BiH i pokušavati zloupotrijebiti te informacije, te ‘bočno djelovati’, kaže Krešić.

Po njegov mišljenju samo nepostojanje zajedničke vizije o državi BiH, pokušaji centralizacije s jedne strane, odcjepljenja ili negiranja države do zahtjeva za snažnom decentralizacijom zemlje, daje prostora da i profesionalci iz reda pojedinih naroda prate ‘dominatne’ smjernice iz toga naroda i djeluju sukladno tim uputama.

-Moram reći da nemam konkretne informacije o prisluškivanju ili nelegalnim radnjama u drugim agencijama. Ali me apsolutno ne bi iznenadilo da i u drugim institucijama postoje ovakve pojave paralelnih sustava. U posljednjih nekoliko mjeseci i u Ministarstvu sigurnosti postoje informacije oko toga kako se Bošnjaci pokušavaju ‘konektirati’ kod ‘svog Bošnjaka’, Srbi kod svojih Srba, a Hrvati pak nisu bili u poziciji to napraviti jer ih tamo predstavljaju Hrvati koji su postavljeni od bošnjačkih političkih struktura, izjavio je Krešić Večerenjem listu.

Prema Krešićevim riječima radi se o ozbiljnim prijetnjama i velikim skandalima za koje očekuje da budu istraženi do kraja.

-Najvažnije je da se sada stvari ne relativiziraju kao što je to ranije bio slučaj, te svedu na samovolju pojedinaca. Ukupni odnosi, vladavina prava, poštovanje zakona je preduvjet da bi se gradilo povjerenje među profesionalcima. Za agencije na državnoj razini u sferi teorije možete reći da rade profesionalno posao, ali u praksi to nije slučaj. Najprije stoga jer se kroz institucije nastoji zaštititi neka osoba, nezakonita radnja ili određeni interesi, smatra on.

On kaže kako je u posljednjih nekoliko godina u BiH snažno izražena krizu sustava.

-Ministarstvo sigurnosti pak, duže vremena ne funkcionira, i sadašnje stanje djeluje kao stanje raspada. Umjesto da se napravi iskorak, mislim da smo se vratili u prošlost, izjavio je Krešić.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi