RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kupres - Prvi duhovni svećenički susret na razini Biskupske konferencije BiH

Napisano 04.06.2010. 11:16

SUSRET SVEĆENIKA
Svetu misu predvodio je kardinal Puljić, a uz biskupe nazočilo je i oko 350 svećenika

Kupres - skup1

Oko 350 katoličkih svećenika BiH, s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, apostolskim nuncijem u BiH mons. Alessandrom D'Erricom te biskupima mons. Franjom Komaricom, mons. Ratko Perićem, mons. Perom Sudarom, kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem, indijskim biskupom mons. Devprasadom Ganawom te provincijalima fra Ivanom Sesarom i fra Lovrom Gavranom, okupilo se na svojem prvom duhovom svećeničkom susretu na razini Biskupske konferencije u Kupresu 2. lipnja 2010.
Grkokatolici na Kupresu
Bilo je nazočno i nekoliko grkokatoličkih svećenika koji pastoriziraju grkokatolike u BiH. Susret se odvijao pod naslovom "Kristova vjernost, svećenička vjernost". Biskupska konferencija BiH zadužila je Vijeća za kler da organizira ovaj susret u povodu Svećeničke godine (19. 6. 2009. - 11. 6. 2010.). Susret je pripremio Organizacijski odbor koji je utemeljen za taj zadatak. Iako je to lipanjsko jutro Kupres bio kišovit i prohladan, osjećala se neka posebna radost. Svećenici su od 9 sati pristizali iz svih krajeva BiH. Pred velikom kupreškom crkvom bili su iskreni i radosni pozdravi. Posebno onih starijih svećenika koji se nisu vidjeli godinama.
U 10 sati u crkvi je započeo program svečanom pjesmom. Pjevanje je predvodio prof. dr. fra Slavko Topić. Molitvu Trećeg časa započeo je predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica. Pozdravio je sve nazočne i ukratko obrazložio razlog okupjjanja. Bio je posebno ponosan kad je vidio s oltara pred sobom punu crkvu svećenika. Svi sudionici su dobili knjižicu koja je sadržavala cjelokupni program. Razmatranje o svećeništvu i pastoralu izložio je mons. Anto Orlovac.
Biti ustrajan
Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran je predvodio pripremu za sakrament svete ispovijedi. Svećenicima su za ispovijed određena desetorica misnika, s tim da su i dragi, kao i biskupi, bili na raspolaganju. Mnogi svećenici su se ispovjedili. Dok je trajala pojedinačna sveta ispovijed, moljenje krunice - Otajstva svjetla predvodio je don Ivo Šutalo. Svečano euharistijsko slavlje, središnja točka okupljanja, započelo je točno u 12 sati. U procesiji su ušli biskupi i provincijali. Svetu misu predvodio je domaćin susreta - uzoriti kardinal Vinko Puljić. Nakon prigodne riječi kardinal je blagoslovio vodu i poškropio sebe i sve nazočne u spomen krštenja. Prigodnu tematsku homiliju održao je predsjednik Vijeća za kler BK BiH mons. Ratko Perić. Govorio je o pozivu na proročku službu u Starom zavjetu, posebno o proroku Jeremiji, te o Isusovu pozivu apostolima, zaključujući o današnjem svećeničkom pozivu.
Završio je homiliju riječima: „Svećeniče Kristov! Hvala ti za svaki trenutak tvoga svećeničkog služenja Bogu i njegovoj Crkvi, za tvoju molitvu i patnju. Neka te prožima svijest da si Božji
svećenik puna 24 sata na dan.
Ako ti nitko ne oda priznanja za tvoje odano služenje Crkvi, Bogu i rodu, budi osnažen Božjom prisutnošću i moli Oca nebeskoga da ti on uzvrati u tajnosti tvoga bića. Budi ustrajan na svome svećeničkom putu". Nakon Vjerovanja svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja koja su dali na ređenju. Na misi su sudjelovali i vjernci kupreške župe.

Kupres - skup2


BROJNOST
Na prostoru BiH djeluje 578 svećenika

Za vrijeme okrjepe u hotelu Adria ski svećenici su iznosili svoje iskustvo susreta. Moglo bi se ukratko reći - ,,to je bio pravi veliki duhovski događaj Crkve u BiH".
Na prostoru BiH su tri biskupije Banjalučka, Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska te jedna nadbiskupija - Vrhbosanska, i dvije franjevačke provincije Bosna Srebrena i Hercegovačka. U BiH djeluje 578 svećenika. Vrhbosanska nadbiskupija ima 224 svećenika, a na prostoru nadbiskupije djeluje ih 144. Mostarsko-duvanjska biskupija ima 70 svećenika, a na prostoru biskupije djeluju 54. Trebinjsko-mrkanjska biskupija ima 31 svećenika, a na prostoru biskupije djeluje ih 15. Provincija Bosna Srebrena ima 288 svećenika, a na prostoru provincije djeluje 216. Hercegovačka franjevačka provincija ima 184 svećenika, a na prostoru provincije djeluje 113. Na prostoru BiH djeluju još četiri karmelićanina, četiri salezijanca, tri isusovca, dva trapista i jedan dominikanac.
SVETOM OCU POSLAN BRZOJAV
Nuncij D'Errico nakon mise podijelio papinski blagoslov
Nakon Svete mise uputio je prigodnu riječ apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D'Errico. Ovo mu je jedan od najdražih dana u BiH od četiri godine koliko je na službi u BiH. Pročitao je poruku Svetog Oca Benedikta XVI. koju je poslao državni tajnik Njegove Svetosti kardinal Tarcisio Bertone. Papa je ovlastio nuncija da nazočnima podijeli apostolski blagoslov, što je on i učinio na kraju mise. Tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević je pročitao brzojav koji je poslan Svetom Ocu.
- Sveti oče! Na svršetku Svećeničke godine, koju je Vaša svetost najavila lani na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, u povodu 150. obljetnice smrti svetoga župnika arškoga, zaštitnika svih župnika, prezbiteri, biskupijski i redovnički, koji djeluju u dušobrižništvu Crkve u Bosni i Hercegovini, svjesni da je 'svećenik Ijubav Isusova Srca', okupljeni na Kupresu na svome bratskom susretu i predvođeni svojim pastirima i poglavarima, da slave sakramente pomirenja i euharistije, da obnove svoja svećenička obećanja i izraze svoju potpunu vjernost Kristu, Sinu Božjemu, u Duhu Svetome i njegovoj Crkvi, pod zaštitom Marije Djevice i Bogorodice, dok iskazuju Svetosti Vašoj osjećaje sinovske zahvalnosti i vjernosti mole apostolski blagoslov za sebe i za vjernike koji su im povjereni, stoji u brzojavu.
/VL/

Kupres - skup2


Nema komentara

Anketa

Ustavi